Kötelező mammográfiai vizsgálat?

EP-képviselők a mellrák ellen

Nyilatkozatot adott ki az Európai Parlament kedden, egyebek között azt sürgetve, hogy az Európai Unió egészében vezessék be a mammográfiai vizsgálatot a veszélyeztetett nők számára.

2010.04.20 16:22MTI

A szöveg egyik előterjesztője Járóka Lívia (Fidesz) volt. Az előterjesztők emlékeztettek arra, hogy az Európai Unióban évente több mint 331 ezer nő szervezetében diagnosztizálnak mellrákot, és közel 90 ezren halnak meg ebben a betegségben. A 35 és 59 év közötti nőknél a mellrák az első számú halálok.

A nyilatkozat szerint az 50 és 69 éves kor közötti nők körében a mammográfiás szűrés akár 35 százalékkal is csökkentheti a mellrák miatti halálozási arányt.

A parlament felkérte az Európai Bizottságot, kísérje figyelemmel, milyen lépéseket tesznek az egyes országok az szűrés kiterjesztése érdekében. A tagállamokat az EP arra is felszólította, hogy 2016-ig állítsanak fel több szakterületet felölelő, külön emlőrák osztályokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.