Izzik a galagonya ruhája..

Szíverősítő- és nyugtató hatású: a galagonya!

Így ősszel, különösen a szívükre panaszkodók nyissák ki a fülüket - a galagonyából készült tea ugyanis szíverősítő- és nyugtató hatású.

2010.09.27 12:00ma.hu

Isten gyümölcsének is nevezik a galagonyát, amely a rózsafélék családjába tartozik, leginkább erdőszéleken és legelőkön lelhető fel - általában tövises cserje, vagy kis fa.

A Kárpát-medencében őshonos faj, saját kertünkben is nevelhetjük. Manapság nagy hasznát vesszük, hiszen túlterheltség és stressz esetén igen hatékony „fegyver”. A kis, mutatós, piros cserjés növénynek - melyet ünnepekkor dekorációnak is használhatunk - virágos, leveles ágvégét és hajtásvégét alkalmazzák gyógyászati célokra.

A növényi drogban flavonoidokat, proantocianidokat és triterpéneket, valamint aminszármazékokat is találunk.

Vegye a szívére!


A galagonya teakeveréke és egyéb, a növényből előállított készítmények a stresszes, túlhajtott szervezet jó barátai.

A galagonya bizonyítottan jó szíverősítő és szívnyugtató hatással bír. Serkenti a szívizom vérellátását és javítja a szívizomsejtek aktivitását.

A galagonyából készített tea csökkenti a vérnyomást, értágító hatású. Enyhíti a vérkeringési problémákat, koszorúér-betegségek esetén is javasolják. Visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását.

Izzik a galagonya ruhája..

Ajánlott idősebbeknek, akik már koruk miatt is küzdenek szívpanaszokkal. A szívizmok degenerációs megbetegedéseinek gyógyításában is segítséget jelent.

Mi készíthető belőle?

Elsősorban teát készítenek a galagonyából. A növény szárított levelét kettő deci felforralt vízzel kell leönteni, negyed óra elteltével pedig leszűrni a keveréket.

Napi két-három csészével is fogyaszthatunk a teából. Készíthető tinktúra is belőle: ezt bogyóból, virágból, levélből csinálják. Ugyancsak a levelet, virágot és a bogyót tartalmazza a galagonyatabletta.

Fűszerként is alkalmazzák, leginkább mártásokat és gyümölcs-zseléket készíthetünk belőle. Ízletes és különleges finomság a galagonyalekvár. Egy kiló galagonyabogyó, valamint cukor, víz, csipet tartósítószer szükséges hozzá. Tisztítsuk meg a piros bogyókat, nyomkodjuk szét.

A főzéshez annyi vizet öntsünk rá, hogy egyharmadáig ellepje, majd adagoljuk hozzá a cukrot. Főzzük az egészet puhára. Ha kész, szitán kell áttörni, majd lassú tűzön állandóan kevergetve, sűríteni.

A tetejére ajánlott egy kis tartósítót tenni.

Kik ne fogyasszák?

Mint a legtöbb gyógynövénynek, a galagonyának is vannak ellenjavallatai. Terhes, szoptató anyáknak és gyerekeknek nem ajánlott. Van egy olyan elképzelés, miszerint a galagonyatea is alkalmas a diétázóknak, ez azonban tévedés.

Valóban van vízhajtó hatása, de a zsírokat nem bontja!

Vegyük figyelembe, hogy minden esetben érdemes az orvosunkkal konzultálni a galagonya-termékek fogyasztása előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.