A növény, ami szinte mindenre jó...

Így alkalmazd a csalánt!

A csalán különleges növény, szúrós és kegyetlen, mégis szinte mindenre megoldást jelenthet. A csalán, mint egyik legismertebb gyom- és gyógynövényünk, hasonlóan viselkedik.

2010.08.12 14:37ma.hu

Természetesen, mint híres gyógynövény, a csalán is ősi időktől fogva szolgálja az emberiség javát. A neki tulajdonított misztikus erő mellett régóta ismerik gyógyhatásait.

A hangyasavat kibocsátó csalánszőrök miatt azonban kevesen vállalkoznak rá, hogy kertjükből a konyhába vigyék egy kis kotyvasztásra. Igen, szinte minden kertben található csalán. Aki mégsem találkozott vele, az egy gyógynövénytúrán megismerkedhet a csípős növénnyel, bár útszélen, mezőkön, szintén megtalálható

. Kivált nitrogénban gazdag talajon (például akácosokban) él igazán a csalán. Ekkor akár két méteresre is megnő, ezért nem árt védőkesztyű- és ruha a gyűjtéséhez, ha gyors és végleges győzelmet akarunk aratni az évek óta kínzó ekcéma felett, vagy épp reumatikus panaszainkon enyhítenénk. Egyesek szerint gyökere cukorral és mézzel főzve kiváló asztma ellenes szer, míg a tótok tüdővész elleni orvosságként használták veronikafűvel, zilizgyökérrel, tüdőfűvel és vöröshagymával tejben kifőzve, mézzel leöntve.

Fiatalító csalántea-kúra: reggelente egy csésze tea (a fenti módon készítve) reggelente éhgyomorra fogyasztva, 4 hétig.

Lábfürdő: Érszűkületes embernek, ha el akarja kerülni a lábamputációt 2 marék gyökeret - alaposan megmosva kefével és vízzel - és friss csalánt 1 éjre 5 liter vízbe áztatunk. Másnap felforraljuk és amilyen forrón csak lehet, beletesszük a lábunkat 20 percre. Ezt a vizet 2-3-szor is fel lehet használni.

A csalán sokoldalúsága itt korántsem ér véget, hiszen a konyhában másképp is hasznát vehetjük. Vértisztító tulajdonsága miatt a tavaszi tisztítókúrában nem csak tea formájában vehet részt.

Friss hajtásaiból ízletes főzeléket, vagy levest készíthetünk, mely gazdag A-, C-, D-, K-vitaminban, vasban, magnéziumban és kalciumban is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.