A nők egészségesebbek lesznek tőle

Még egy okkal több, hogy szoptassunk

Azoknak a nőknek, akik gyermekkorukban rákos betegek voltak, célszerű szoptatniuk, mert ezzel ellensúlyozzák a korábbi kezeléseik mellékhatásait.

2011.01.28 09:08medipress.hu

A szoptatás jótékony hatásaira felhívni a figyelmet éppoly fontos, mint a rákos megbetegedéseket követő táplálkozási- és az egészséges életmódra vonatkozó tanácsok, állítják Susan Ogg és kollégái, a Memphisben működő St. Jude Children's Research Hospital kutatói.

A rákos megbetegedések kezelése egyre fejlettebb, így minden 640, 20 és 39 év közötti fiatal felnőtt közül egy túlélője a betegségnek. A gyermekkori és serdülőkori betegség gyógyulási aránya ma már közel 80 százalékos.

Éppen ezért egyre több olyan kérdéssel szembesülünk, melyek a rákos betegségek illetve kezelésük hosszú távú hatásaival kapcsolatosak.

Hosszú távú hatások közé soroljuk a lassú fejlődést, a növekedésbeli elmaradást, a szervek nem megfelelő működését, a termékenységi gondokat éppúgy, mint a betegség kiújulásának magas kockázatát.

Köztudott, hogy a szoptatás mind a gyermekekre, mind az édesanyára nézve számos előnyös hatással bír.

A szoptatás egészségvédő hatását vizsgálták

Ogg és csapata felmérték, hogy a kezeléseket követően a nők tudtak-e szoptatni, megvizsgálták a rákkezelés hosszú távú egészségre gyakorolt hatásai, és azt, hogy a szoptatás hogyan csökkenti a rákos megbetegedések okozta toxicitást a betegség túlélői között.

A szoptatás pozitívan befolyásolta a csontsűrűséget, csökkentette a metabolikus szindróma valószínűségét, a szív-érrendszeri betegségek gyakoriságát és a másodlagos tumorok kifejlődését, melyek gyakorisága megnő a betegekben.

„Amellett, hogy azt javasoljuk, egyenek rengeteg zöldséget és gyümölcsöt, ne dohányozzanak, használjanak megfelelő fényvédőket, hogy megóvják magukat a napsugarak károsító hatásaitól, figyeljenek a biztonságos szexuális életre és, eddzék magukat rendszeresen, a nőknek akik gyermekkorukban túlélték a rákot, azt javasoljuk, hogy ha lehet és képesek rá, szoptassanak, hogy a gyerekkori kezelések hosszú távú károsító hatásait kiküszöbölhessék” - vonták le a következtetést a kutatók a Journal of Cancer Survivorship folyóiratban megjelent közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.