A pszichológiai hatás sem hanyagolható el

A szoptatás és az elválasztás - mettől ciki a cici?

Csecsemőnk számára a legfontosabb táplálék az anyatej. Tartalmaz minden olyan fontos tápanyagot, vitamint, ásványi anyagot, ami a baba számára szükséges.

2010.08.06 11:12vitaminsziget.com

Az anyatej összetétele mindig a csecsemő igényeinek, tápláltsági állapotának megfelelő. Minden anya képes arra, hogy szoptasson, ilyenkor naponta ~850 ml tej termelődik, ezért körülbelül ennyivel több folyadék, és ~300 kcal-val több energia bevitel szükséges.

Nem elhanyagolandó szempont a szoptatás pszichológiai hatása, mind a baba, mind az anya számára. Az anyatej gyakorlatilag a csecsemő 4-6 hónapos koráig a legideálisabb táplálék. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a baba igényei szerint történjen a szoptatás, természetesen ügyelve arra, hogy ne váljon játékká ez a meghitt pillanat.

Az elválasztást akkor kell elkezdeni, ha nem megfelelő a csecsemő súlygyarapodása, illetve nem elégíti ki a szoptatás. Mindig valamilyen friss gyümölcs présnedvével kezdődjön az elválasztás -( mandarin, narancs, őszibarack, alma), s mindig csak egyfélét próbáljunk ki. Aprómagvas gyümölcsöt ( eper, málna, szőlő) ne használjunk, mert erős allergizáló hatása van.

A legajánlatosabb a délelőtti szoptatáskor kezdeni az elválasztást, először néhány kanálkával adjunk csak az „új „ dologból és az étkezés szoptatással fejeződjön be.

Soha ne adjunk gyermekünknek cumisüvegből inni és enni, mert kényelemből a szopást abba fogja. Az emlővel ugyanis erőlködni kell, míg a cumisüvegből „ömlik” az ennivaló. Mindig vagy pohárból itassuk, vagy kanállal etessük. Ha nem tapasztalunk hasmenést, hányást, allergiás tüneteket (bőr kipirosodás, szemhéj duzzanat, piros foltok a bőrén), illetve szívesen fogadja a kínált gyümölcslevet, bővíthetjük étrendjét zöldség/gyümölcspéppel, főzelékkel. Természetesen ezt is néhány kanálkával kezdjük, lassan térjünk át teljes mennyiségre, ez ~150g a baba korának megfelelően. Gyakorlatilag 2 hét alatt, fokozatosan a délelőtti szoptatást helyettesíthetjük zöldség/gyümölcspéppel, főzelékkel (nem kell bele babapiskótát, kekszet tenni).

A csecsemő első főzeléke általában burgonya- vagy sárgarépapüré legyen, (ne használjunk primőr árút –több benne a vegyszer mint a tápanyag-), amit vízben megfőzünk, saját levében összetörünk, s néhány „csepp” anyatejen kívül semmivel sem ízesítünk. Utána szomjoltásra anyatejet javasolnék. Fontos, hogy egy héten belül egyszerre csak egy új ételt/ételféleséget kínáljunk a babának, hogy az esetleges kellemetlen tüneteket tudjuk ételhez kötni. Ha nem tapasztalunk semmilyen reakciót a főzelék, zöldség/gyümölcs után, elkezdhetjük bővíteni fehérjével a kiváltott szoptatást. Ilyenkor fiatal állatok sovány húsát használjuk, mindig csak 1 kávéskanálnyival növelni a bevitt mennyiséget. ~150g legyen a főzelék+húspüré mennyisége. Természetesen a főzelék alapanyagból legyen több.

A baba 8 hónapos korától kezdve az ételébe 1 kávéskanálnyi olajat tegyünk, hogy a zsírbevitelét igényeinek megfelelően növeljük.

A legjobb a hidegen sajtolt csíraolajak használata – búzacsíra-, lenmagolaj. (Az anyatejben már nincs megfelelő mennyiségű zsírtartalom, a főzeléket pedig zsiradék nélkül készítjük). A baba 6-9 hónapos kora között az energiaszükségletének a fele, 9-12 hónapos kora között pedig már a kétharmada az újonnan beépített táplálékból származik. Fontos, hogy a szoptatás még egy éven túl is megmaradjon, ha mód van rá, mert tartalmazza mindazon védőanyagokat, melyekre szüksége van, noha nem fedezi az energiaszükségletet.

Akkor jó az elválasztásunk, ha ~2-3 hét alatt váltunk ki egy-egy szoptatást. Így könnyen kiszámolható, hogy egy éves kora körül már gyakorlatilag vegyes táplálással fedezzük tápanyagigényét.

A szoptatások számát igény szerint csökkentsük, általában ilyenkor már csak egyszer –este, elalvás előtt szopnak a babák. Ilyenkor már csak védőanyagok, emésztést segítő enzimek és „víz” van az anyatejben.

Nagyon fontos:
# Kenyeret, péksüteményt, tehát glutént tartalmazó élelmiszert 6 hónapos kora előtt,
# Tehéntejet, pedig 1 éves kora előtt

ne kapjon a csecsemő!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.