Hazánkban influenzajárvány van...

Nehéz kérdés: Beoltassuk a gyereket?

Hazánkban influenzajárvány van. A megbetegedések száma egyre nő. A gyermekek az egyik legfőbb veszélyeztetett csoport, ezért fontos a védőoltás.

2011.01.25 15:00napidoktor.hu

Mivel 2011-ben a megbetegedések száma meghaladta a járványos küszöböt, ezért január közepétől Magyarországon hivatalosan is megkezdődött az influenzajárvány – közölte Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályvezetője.

Az influenza különösen az idősek, a betegek és a gyermekek szervezetére igen veszélyes. A fejlődő szervezet számára a későbbiek során is jelentős egészségügyi károkat jelenthet egy rosszul vagy éppen nem kezelt megbetegedés.

Éppen ezért a gyermekek influenza elleni védelme, a betegség megelőzése az egyik legfontosabb kérdéskör.

Influenza gyermekeknél

A fertőzés a közösségbe járó (óvoda, iskola) gyermekek között terjed leggyorsabban. Influenzajárvány idején minden harmadik gyermek biztosan megfertőződik, míg tíz felnőttből egy betegszik meg.

A gyermekek központi szerepet játszanak az influenza terjedésében: azok a családok, ahol iskoláskorú gyermek is van, kétszeresen ki vannak téve az influenza veszélyének.

A gyermekkori influenzafertőzés olyan légzőszervi betegségek kialakulásához vezethet, mint a hörghurut, a tüdőgyulladás vagy az asztma.

Az influenza szövődményeként gyakran fellép középfülgyulladás is, ami hallási problémákhoz, a beszédképesség fejlődésének késleltetéséhez vezethet.

Alapvető fontosságú az influenza helyes diagnosztizálása és kezelése a legrövidebb időn belül.

Szurimentesen is átvészelhető az influenza?

Sokszor nem elég jól bebugyolálni és helyesen táplálni a porontyot ahhoz, hogy ne kapja el az influenzát. Az immunrendszer felkészítése a télre nem csupán a vitamindús ételekkel és házi praktikákkal lehetséges.

Az influenza elleni védőoltás eredményessége bár jó néhány szülő és szakember körében vitatott, de mégis rengetegen fordulnak a fecskendezett védőburokhoz.

Az influenza elleni oltással kapcsolatban végzett közvélemény-kutatás eredményei szerint a lakosság 37%-a oltatná magát. Aki pedig korábban már kapott influenza elleni oltást, bízva ismételt hatásában újra tervezi annak felvételét.

Az influenza átvészelhető védőoltás nélkül is, ám teljes biztonságot csupán az oltás jelent.

És mi a helyzet a pocaklakókkal?

Ha még a terhesség csupán tervezett, akkor a próbálkozási idő alatt is beadható az oltás, így a terhesség alatt elkerülhető a fertőzés. Oltás nélkül a kisebb szövődmények és a magas láz esélye megnő, melyek később károsíthatják a magzatot.

Az első harmadban nem ajánlott az influenza oltás beadása. A terhesség második és harmadik harmadában azonban be lehet adatni az oltást, így a szoptatás idejére is védettséget szerez a kismama és a baba is. Különösen akkor ajánlott az influenzaoltást a terhesség alatt beadatni, ha az anyuka sokat jár emberek közé, zárt helyekre.

Ha veszélyeztetett munkahelyen dolgozik a kismama (pl. iskola, óvoda, egészségügy) vagy kisgyermekei vannak, akik közösségbe járnak, még inkább ajánlott oltatni.

Miért van szükség influenza elleni oltásra?

Az influenza vírusának 3 típusa van: A, B és C. A B és C influenza vírusok antigén-szerkezete meglehetősen stabil, az A-vírus antigénjei azonban idővel, pl. egy év alatt már kissé megváltoznak.

A változás a távol-keleten állatok (sertés, baromfi) szervezetében megy végbe, belőlük kiindulva árasztja el utána a módosult antigén- szerkezetű vírus az egész világot.

A közhiedelemmel ellentétben az influenzaoltás nem aktív élő vírusokat tartalmaz, tehát nem leszünk tőle betegek.

A védőoltás a szövetkultúrán vagy csirkeembrión (tojásban) szaporított, majd elölt, teljes vírust, a vírus egy részét, ill. a protektív hatásért felelős antigént tartalmazza. Környezetünket is leginkább úgy tudjuk védeni, hogyha beoltatjuk magunkat és így nem adhatjuk át a vírust.

Ahhoz, hogy ne alakuljon ki influenzajárvány kb. 30-50%-os oltottságra lenne szükség a népesség körében.

Ami jó a babának, az jó állambácsinak is?

Az influenza nemcsak egészségügyi kérdés, hanem komoly népgazdasági terhet is jelent minden egészségügyi ellátórendszernek, munkáltatónak és betegség esetén az érintettek számára.

Az influenza elleni oltóanyag 70-90%-os védettséget nyújthat, megbetegedés esetén pedig jelentősen képes mérsékelni a kialakult szövődményeket, és enyhítheti a betegség lefolyását.

A 60%-os átoltottság bármely járvány esetében 1%-kal képes mérsékelni a GDP csökkenését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.