Pest megyében a legtöbb a beteg

Influenza: egyre többen kérnek védőoltást

Országossá vált az influenzajárvány. A múlt héten már 18 és fél ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Pest megyében a legtöbb a beteg, de sokan vannak Nyugat-Magyarországon is. Többségében a H1N1 vírus okozza a megbetegedéseket.

2011.01.22 18:07MR1- Kossuth

A várhatóan február elején tetőző influenzajárvány hírére ugyan egyre többen kérnek védőoltást, de még mindig kevesen vannak beoltva. Míg egy éve 2,7 millióan kapták meg a H1N1 elleni vakcinát, addig az idei szezonban eddig mindössze 900 ezren jelentkeztek az egyébként a H1N1 ellen is védő szezonális oltásra - mondta az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője.

Ócsai Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy van még oltóanyag és nem késő kérni még most sem. A védettség két hét alatt alakul ki.

Több háziorvos is megerősítette, hogy az utóbbi héten lényegesen többen kértek védőoltást. Egy fővárosi doktor, Komáromi Zoltán arra hívja fel a figyelmet, hogy a vakcina beadása után egy-két napig a szervezet immunrendszere az influenzavírus elleni védelem kialakításával foglalkozik. Ezért nem kell meglepődni - ha már bujkált bennünk valamilyen más vírus -, hogy átmenetileg kissé betegebbnek érezzük magunkat.

Az oltás utáni napokban érdemes kerülni a köhögő-tüsszögő embereket – tette hozzá.


Influenzaszerű megbetegedéssel egyébként eddig a legtöbben a fővárosban, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében keresték fel orvosukat.

Míg korábban főként a kisgyermekeket és az időseket veszélyeztette az influenza, most a középkorosztályt érinti leginkább - mondta az MR1 Krónikának Kiss Imre, az ÁNTSZ Győr-Moson-Sopron megyei Intézetének helyettes megyei tisztifőorvosa. Az influenzaszerű megbetegedésben szenvedők több mint fele 15 és 59 év közötti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.