Virtuálisan másnak tűnhetünk...

Vigyázat! Óvatosan lájkolj!

Mindenki lekövethető, látjuk a fényképeket róla, tudjuk, mit szeret, és miért rajong. Vajon mennyire veszélyes ez?

2011.01.13 10:15ma.hu

Manapság nem kell a szomszédba mennünk egy kis kukkolásért.

Ha az elmúlt éveket nézzük szinte láthatatlanul belekúszott az életünkbe a virtuális létezés.

Az iwiw és a facebook óriási teret nyert, és nem csak a fiatalokat hódította meg ez az őrület, hanem szinte minden korosztály, nemtől és foglalkozástól függetlenül.

Magánügyek kiteregetve

A Való Világot nézve rájöhetünk, hogy a kukkolásra bizony van igény. Szeretjük tudni, látni és átélni mások életét. A magánélet kiteregetésének sajnos vannak hátulütői, amit sokszor nem gondolunk át.

Bátran kitesszük gyermekünk fotóit, párkapcsolatunk fordulópontjairól tájékoztatjuk a nagyvilágot és bele sem gondolunk, kik olvassák el. Ezen a módon valóban könnyen és izgalmasan tarthatjuk a kapcsolatunkat barátainkkal, ismerőseinkkel, régi osztálytársainkkal.

Ám ebbe a világba és a mi kis életünkről feltöltött képeinkbe bárki beleláthat, főleg ha nem védjük le magunkat.

Támadási felület

Könnyen nyújthatunk ezekkel az információkkal támadási felületet ellenségeinknek, gondolunk itt akár egy rosszindulatú munkatársra, ismerősre.

A munkáltatók előszeretettel nézegetik beosztottjaik facebook profilját, amiből néha nem olyan információk jönnek le rólunk, amit szeretnénk. Mindenkit óvatosságra intünk, gondoljuk át, hogy mit és hogyan közlünk!

Előnyök


Munkánkban előrelépést jelenthet, ha mondjuk egy szakmai blogon keresztül, a wikipédia tartalmának bővítésével vagy a szakfórumokra való beírással hangsúlyozzuk szakmai tudásunkat, tapasztalatainkat.

Javasoljuk, hogy készíts a személykeresőknél is adatlapot magadról, és ne feledkezz meg a fényképről sem, a kép pedig legyen előnyös és bizalomgerjesztő.

Szorongást okozhat

A Galaxy kutatóintézet felméréséből az derül ki, hogy a Facebook-tagok nyomás alatt állnak, holott az ilyen oldalak eredetileg szórakoztató céllal készültek és senkinek sem kötelező benne részt venni.

A megkérdezett Facebook-látogató nők 63 százaléka bevallotta, hogy szorongást érez a portál folyamatos frissítésének igénye miatt. A férfiakat is nyomasztja némiképp az azsúrba tétel, de csupán 39 százalék csinál ebből lelki problémát magának.

A megkérdezettek 35 százaléka azért érez szorongást, mert nem mindig tud azonnal válaszolni az üzenetekre. 13 százaléknak az okoz gondot, hogy szeretne a chatek során mindig szellemes lenni, ám ez nem mindig sikerül.

Mások egyenesen úgy érzik, hogy ha nincsenek folyamatosan kapcsolatban az oldallal és résztvevőivel, kimaradnak a körből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.