Megfékezhetik a közösség oldalak a betegségeket

Facebook a szexuális úton terjedő fertőzések ellen?

Egy friss felmérés szerint az internetes közösségi oldalak hozzájárulhatnak a HIV vírus és egyéb szexuális úton terjedő fertőzések megfékezéséhez, azáltal, hogy beszélnek a betegségről.

2010.12.10 15:00napidoktor.hu

Sean Young, a UCLA és Eric Rice, a USC munkatársai új kutatási eredményei azt mutatják, hogy az online kapcsolatépítés - és főként az oldalakon megbeszélt témák - hatással lehetnek a fiatalok szexuális viselkedésére.

Ezeken az oldalakon, másrészről könnyen lehet ismerkedni és szexpartnert találni, ami megnöveli a kockázatot. Kétszázegy hajléktalan Los Angeles-i fiatal vett részt a felmérésen.

A fiatalokat internet és közösségi portál használási szokásaikról kérdezték, valamint rákérdeztek a leggyakoribb beszélgetési témákra, szexuális szokásaikra, és szexuális úton terjedő betegségekre vonatkozó ismereteikre és tapasztalataikra.

A vizsgált fiatalok többsége - hetvenkilenc százalékuk - heti rendszerességgel látogat valamilyen közösségi portált, elsősorban a MySpace-t és/vagy a Facebookot.

Itt főként videókról, ivásról, drogokról, szexről, szerelemről, kapcsolatokról, a hajléktalanságról, és az iskolával kapcsolatos dolgokról folytattak online beszélgetéseket.

Csaknem nyolcvan százalékukat már tesztelték korábban HIV vírusra.

A felmérés eredményeként Young és Rice megállapította, hogy míg egyrészről a közösségi oldalak segítségével a fiatalok könnyebben találnak szexpartnert, addig a szexuális úton terjedő fertőzések ismeretének terjesztése révén csökkenhet a fertőzések kockázata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.