Azt hitték, hazudik az öngyilkos nő

A facebookon lett öngyilkos, de senki nem mentette meg

Több mint ezer ismerőse láthatta az üzenőfalra kitett búcsúbejegyzést, de senki nem tett semmit: a 42 éves brit nő begyógyszerezte magát.

2011.01.07 14:29ma.hu

Bevettem egy csomó gyógyszert, nemsokára meghalok, viszlát mindenkinek.” - ezek voltak a 42 éves Simone Back utolsó szavai, amelyekkel a facebook-on tudatta ismerőseivel, hogy végzetes tettre szánta el magát. Az ismerősök, akik látták a kiírást, azt hitték, csak túloz a nő, és másnap újra vidám lesz, de másnap a kiérkező rendőrök már csak a halálát tudták megállapítani.

A nő az üzenetet karácsony napján este 11 óra előtt néhány perccel tette közzé, de a hozzászólók többsége azzal vádolta, hogy hazudik, sőt, olyan is volt, aki közömbösen annyit írt: „az ő döntése”.

A rendőrség 17 órával később törte rá a lakásának ajtaját, akkor a nő már halott volt, de egyelőre az igazságügyi szakértő feladata megállapítani, hogy ténylegesen mikor állt be a halál, illetve hogy Miss Back olvashatta-e az állítólagos barátai közömbös és bántó üzeneteit.

Az öngyilkos nő 99 éves édesanyja is csak később értesült Simone bejegyzéséről, de mivel mozgássérültként nem tudott volna feljutni lánya lakásába a lépcsőkön, a rendőrséget hívta. Néhányan a facebook-os ismerősök közül megpróbálták kideríteni a nő telefonszámát és címét, de a segítséggel elkéstek, akik pedig közelebbről ismerték őt, azok nem tettek semmit.

Mindenki csak folytatta egymással a vitát a facebook-on, mintha semmi nem történt volna, pedig közülük többen is csak pár percnyire laktak Simone-tól” - mondta el Samantha Pia Owen, aki bár barátja volt Simone-nak, későn értesült a végzetes tettéről. „Ha csak egy is felállt volna a számítógépétől és elment volna a lakásába, meg lehetett volna menteni az életét.” - tette hozzá.

Simone Back (Fotó: The Telegraph)


A bejegyzésre érkező reagálások mindenesetre elkeserítőek, nem egész 10 perccel a nő üzenete után valaki azt írta: „Remélem, hogy hazudik és holnap bűntudatot fog érezni emiatt.

Később egy másik barát megkérdezte, elmenne-e valaki személyesen Simone-hoz vagy felhívná-e a segélyhívó számot, ám erre egy újabb ismerős - majdnem egy órával később - azt válaszolta, Simone többször is előadta már, hogy bevette az összes tablettáját, és nem gyerek már, tudja, mit csinál.

Megint mások úgy vélték, Simone csak egy kis figyelemre vágyik, ezért fenyegetőzött öngyilkossággal, de azt senki nem gondolta, hogy ezek nem üres szavak voltak. Az addigra halott nő édesanyja másnap délután 4-kor értesítette csak a rendőrséget, majd ő írta meg a hozzászólások hosszú sorának végére: „A lányom, Simone a mai napon elhunyt, így kérem, hagyják most már békén.

A helyi szociális szervezet egyik tagja elmondta, az ilyen esetekben valóban nehéz megítélni, hogy csak figyelemre vágyik-e az áldozat vagy valóban öngyilkosságot készül elkövetni, ezért még ha hazugságnak is tűnik, minden ilyen esetben értesítsék az illetékeseket: a mentőket és a rendőrséget, illetve a gyanúsan viselkedő személy közeli hozzátartozóit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.