Jó, ha sikerül észrevennünk a másik érzéseit

A feltételezett érzések szerepe a konfliktusokban

Ha egy kapcsolatban probléma merül fel, a kimenetele nagyban függ attól, hogy sikerül-e észrevennünk partnerünk különböző érzéseit és gondolatait - állítják a Baylor Egyetem pszichológusai.

2010.12.23 17:00medipress.hu

Dr. Keith Sanford és kutatócsoportja nyolc héten keresztül vizsgálta 105 diák kommunikációs technikáit a szerelmi kapcsolataikban.

Arra voltak kíváncsiak, hogy a konfliktusok különböző szakaszaiban milyen érzések fogalmazódnak meg bennük. Sanford a negatív érzéseket két kategóriába osztotta.

A ’kemények’ erőkifejtéssel, a ’lágyak’ a sebezhetőség kimutatásával párosultak. Az aggodalmaknak szintén több fajtáját különböztették meg. Az első a fenyegetettség érzése. Ilyenkor érezzük, hogy a másiknak ellenséges, kritikus és vádló gondolatai vannak.

A másik az elhanyagolás érzése, amikor úgy látjuk, nem tudunk megfelelni partnerünk elvárásainak, és folyamatosan úgy látjuk, nem fektetünk elég energiát a kapcsolatba.

Az eredmények megmutatják, hogy az emberek hogyan érzékelik az erő és a kontroll fenyegetését a párkapcsolatban, amikor észreveszik partnerük erősödő kemény érzéseit, és hogyan érzik a másik elhanyagoló attitűdjét, amikor az lágy érzéseket mutat.

Mindkét típus összefüggésben van a partner hasonló gondolataival, tehát minél fenyegetettebbnek érzi magát az egyik, a másikban annál erősebb az elhanyagolás érzése.

Tehát bármit gondolunk partnerünk érzéseivel kapcsolatban, az hatással lesz a konfliktus kimenetelésre, függetlenül attól, hogy feltételezésünk helytálló volt-e.

Az eredmények azt mutatják, amit már korábban is sejtettünk, bár nem voltak rá tudományos bizonyítékok. Ha valaki úgy gondolja, hogy a másik haragszik rá, akkor ő is így fog érezni. Hasonlóan, ha azt érezzük, a másik szomorú, annak megfelelően fogunk reagálni.
” – magyarázza Sanford.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.