Nyári hangulatot vihetünk télen is

A nyugtató hatású levendula

Különösen rohanó világunkban értékelünk mindent, ami nyugtató hatású. Ilyen hatása van például a levendulának, de nem csak ezért kedveljük.

2010.12.07 11:11tutitippek.hu

Apró illatos virágaival nyári hangulatot vihetünk télen is otthonunkba, továbbá értékes gyógyhatása miatt is..

A levendulát már az ókorban is sokoldalúan használták fel kozmetikában, de a gyógyászatban is tisztító hatása és illata miatt.

Összetéveszthetetlenül csodálatos illata olajként, friss vagy szárított virág formájában is érvényesül.

Növény

A levendula (lavandula angustifolia) a Földközi-tenger vidékéről származó, hazánkban is termesztett félcserje. Értékes része a (lila, de fajtától függően lehet más színű is) virága. Kb. 40-70 cm magasra nő meg, szépen bokrosodik.

Télálló, virágai június-szeptemberben nyílnak. Hazánkban legjelentősebb termesztési helye a Balaton északi partja. Színpompás folt lehet virágoskertünkben is a levendula.

Ideális ágyás- vagy útszegélynek, romantikus hangulatot teremt, ugyanakkor könnyen kezelhető. Lévén mediterrán növény fényigényes, a száraz-üde, köves, laza talajt kedveli.

Megfelelő gondozás mellett hosszú ideig él. Ültethetjük rózsa mellé, a levéltetvek ellen is hatásos.

Gyógyhatása

Idegnyugtató, görcsoldó, fejfájás csillapító, frissítő és fertőtlenítő hatású, továbbá gyulladáscsökkentő és emésztést javító gyógynövény is.

Levendula szárítása

A frissen szedett (még nem teljesen kinyílt) levendulát kössük csokorba, majd hajtásvéggel (virággal) lefelé lógatva akasszuk fel és hagyjuk megszáradni.

Maradhat ebben a formában is dekorációként, de vázába is állíthatjuk a szárított levendula csokrot. További felhasználáshoz a virágokat morzsoljuk le a szárról.

Levendula felhasználása

A levendula virágával készíthetünk teát, illóolajat, főzetet pédául fürdéshez, de egyben fűszer is.

Ennek megfelelően felhasználhatjuk sütéshez-főzéshez, dekorációként, gyógynövényként, fürdőolajként, illatosítóként, ugyanakkor kertünkben látványos és sokáig virágzó növény is.

Óriási előnye, hogy természetes eredetű, ezért akár illatosítóként, vagy testápolásra használva is kifejezetten ideális.

Néhány konkrét példa:

* Nyugtató gyógynövényként: néhány csepp levendulaolaj esti fürdésnél a fürdővízbe adagolva, vagy egy csésze forró levendulatea segíti az alvást. A levendulaolajból párnánkra is cseppenthetünk.

* Fejfájás esetén: végezzünk halantékmasszázst levendulaolajjal.

* Illatosítóként: illatpárnában, vagy egyéb formában (pl. papírzacskóba téve) tegyünk szárított levendulát a ruhásszekrényünkbe. Ezzel nemcsak ruháinknak lesz kellemes és természetes illata, de a moly ellen is hatékonyan tudunk küzdeni. Különösen hosszabb időre tárolt ruhák esetében érdemes erről gondoskodni. 

* Illóolaj formában is felhasználhatjuk a levendulát illatosításra, gyertyakészítésnél, öblítővízbe téve vagy légfrissítéshez vízzel elkeverve.
>
* Virágdekorációként: szárítva, de frissen is tehetjük virágcsokorba. Akár magában, vagy vegyes csokor részeként. Süteményeket is dekorálhatunk friss levendula virággal (pl. almás lepény).

* Asztali díszek, ültetőkártyák, koszorúk: virágkötészeti célra stílusos virág lehet a nyári szezonban a friss levendula, amely télen szárazon is szépen mutat és illatozik (ideális illatosító fürdőszobába).

Szép színű, lapos és formás kövekre kössünk dekoratív szalaggal néhány szál levendulát. Ez a virágos kő lehet asztali dísz, amelyen a késői órákban akár egy teamécsest is meggyújthatunk.

Hasonlóan látványos és egyben illatósítóként is funkcionál a paradicsomba (vagy más zöldségbe, gyümölcsbe) dugott levendulaág.

* Teázás vagy kávézás: szezonban egy-egy szál friss levendulával dekorálhatjuk a csészealjakat. 

* Levendula cukor: a „virágos” édesítő teához, de desszertekhez is felhasználható. Ehhez a (kristály)cukrot keverjük el friss, száráról letépkedett levendula virágokkal, és zárjuk le légmentesen legalább 1 hétre.

* Mosás: illóolajként kellemes illatot ad a ruháknak, de fertőtlenítő hatású is.

* Testápolás: 1-2 csepp levendulaolaj testápolóhoz, de akár masszázsolajhoz keverve csodákat művel. A levendula masszázs nyugtató hatású, kisbabáknál is alkalmazható. 

* Főzés: használják a levendulát lekvárok, salátaöntetek, desszertek ízesítésére.

* Italok: levendulavirág főzettel jeges teát, vagy limonádét is ízesíthetünk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.