Nélkülözhetetlen a szervezet számára

B-vitaminok: melyik mire jó?

A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek.

2010.12.03 10:48drinfo.hu

Az emberi szervezetbe a vitaminokat a táplálékkal kell bevinni

A vitaminok közül egyesek a kémiailag hozzájuk hasonló szerkezetű anyagból, az elővitaminokból (provitaminok) képződnek. Léteznek antivitaminok (vitamin-antagonista), olyan anyagok, amelyek valamilyen vitamint kiszorítanak az enzimekből.

Vitaminhiányos táplálkozás esetén kóros tünetek jelentkezhetnek: enyhébb esetben a vitaminszegénység (hipovitaminózis); súlyosabb esetben vitaminhiány léphet fel.

Ugyanakkor túlzott bevitelük is káros lehet, ilyenkor hipervitaminózisról beszélünk (ez például vitamintabletták mértéktelen szedése esetén alakulhat ki), s ez szintén súlyos betegségtünetekkel járhat.

A vitaminokat oldhatóságuk alapján két nagy csoportra oszthatjuk:

1. Zsírban oldódó vitaminok (lipovitaminok),

2. Vízben oldódó vitaminok

A két csoport tagjai között aligha van vegyi rokonság, de a vízben oldódó B- és C-vitaminok között sem találunk ilyet.

A szervezet számára azonban mindkettő szükséges, a szervezet védekező mechanizmusát erősítik.

A vitaminok élettani hatására leginkább hiányuk (az avitaminózis) esetén fellépő betegségekből következtethetünk.

B1-vitamin (tiamin)

Nélkülözhetetlen a szénhidrátok és az alkohol lebontásához. A hiányállapot ritka, főleg Ázsiában fordul elő, ahol a fő táplálékforrás a fényezett rizs. Veszélyeztetettek továbbá az alkoholisták, az idült hasmenésben szenvedők.

Súlyos hiányállapot esetén beriberi alakulhat ki.

B2-vitamin (riboflavin)

A zsír és a fehérje lebontásához szükséges, és fontos szerepet tölt be a szöveti légzésben és a méregtelenítésben. A hiányállapot igen ritka, főleg alkoholistáknál, májbetegeknél és idült hasmenésben szenvedőknél alakul ki.

B6-vitamin (piridoxin)

A fehérje-anyagcserében játszik szerepet. A fogamzásgátlót szedő nőknél néha vitaminhiány léphet fel, de nem szükséges a vitamintabletta szedése, a vitamin a megfelelő étkezéssel pótolható.

Pantoténsav

Az anyagcserében kulcsfontosságú koenzim-A alkotórésze. Vegyes táplálkozás esetén nem alakulhat ki a hiánya.

Niacin

Nélkülözhetlen a sejtek energiaháztartásában. Hiánya a gyomor és a bél súlyos megbetegedésekor léphet fel, vagy akkor, ha a táplálkozás teljesen nélkülözi a húst és a kenyeret.

Biotin

Kéntartalmú vitamin, az anyagcsere-folyamatokhoz nélkülözhetetlen. A bélbaktériumok is képesek előállítani, de a vastagbélből tökéletlen a felszívódása, ezért a megfelelő táplálkozással kell fedezni a szükségletet.

Folsav

Szerepet játszik a vörösvértestek képzésénél, az elégtelen folsavbevitel – ez kiegyensúlyozott táplálkozás esetén nem lép fel – vérszegénységhez vezet.

B12-vitamin (kobolaminok) a vörösvérsejtek felépítéséhez szükséges vitamin, és csak állati eredetű élelmiszerekben található. A vitaminhiány táplálkozásból eredően csak azoknál fordul elő, akik egyáltalán nem fogyasztanak húst.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.