Legkevesebb 130 fajtája ismert

Bazsalikomos gyógyerő

A bazilika vagy Szent János fű India területéről származik és a görög eredetű basilesu szóból ered, melynek jelentése királyi.

2010.10.22 16:00impulzus.ro

A bazsalikomnak legkevesebb 130 fajtája ismert, ezek közül a legközkedveltebb a mediterrán országokból származó nagyobb levelű olasz bazsalikom és az apróbb levelű bazsalikom.

Jellegzetes aromája van, illata pedig a szegfűszegre és az ánizsra emlékeztet. Aromáját tekintve megkülönböztetünk enyhén csípős és édeskés ízű bazsalikomot.

Olaszországban az egyik legközkedveltebb fűszernövény, ahol a szerelem szimbólumának is tartják. Indiában úgy vélik, hogy amennyiben a halott mellé bazsalikomlevelet helyeznek, az segíti az átkelést a holtak birodalmába.

Ez a fűszernövény a mentafélékkel áll rokonságban. Intenzív, édes, fűszere íze miatt a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, leveleit apróra vágva a frissen készült ételekre szórják, mivel aromája gyorsan elillan.

Abban az esetben, ha nem megfelelő feltételek között szárították, kellemes aromája helyett, kellemetlen fás mellékízt ad ételeinknek.

A konyhai felhasználáson kívül jótékony hatásait a gyógyászatban is felhasználják.

Kitűnő segítség epilepsziás rohamoknál, enyhíti a hasi görcsöket, csillapítja a lázat, nyugtatja a bőrt, enyhíti a reumatikus panaszokat, erősíti a vesét, de különböző emésztési zavaroknál is hasznos lehet, sőt az idegrendszerre is nyugtató hatással van.

Paradicsomos paszta, bazsalikomos-fokhagymás szósszal

Elkészítéséhez:

szükségünk van 50 dkg tésztára, 7 gerezd durvára vágott fokhagymára, 3 evőkanál olajra, 1 kg érett kockára vágott paradicsomra, ízlés szerint sóra, fekete borsara, kevés cukorra, frissen reszelt sajtra és vékonyra vágott bazsalikomlevélre.

Miután a tésztát megfőztük, olajban pirítsuk meg a fokhagymát, adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot és 10 percig főzzük, addig amíg az állaga szószossá válik. Közben borssal, sóval és egy kevés cukorral ízesítjük.

A tésztalébe ízlésvilágunknak megfelelően kockára vágott zöldségeket teszünk, akár borsót, cukkinit vagy padlizsánt is tehetünk. Miután ez elkészült, a leszűrt tésztához adjuk hozzá a paradicsomszószt.

Tálaláskor bőségesen hintsük meg sajttal és bazsalikommal. Jó étvágyat kívánunk hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.