Mozgásformák testre szabva

Melyik illik hozzád? Górcső alatt a pilates és a callanetics

Elhatároztad, hogy elkezdesz mozogni, de a sok divatos mozgásforma közül nehezen döntöd el, vajon melyik mellett tedd le a voksod?

2010.09.29 17:00ma.hu

Ma már számos olyan mozgásforma létezik, amely nem csak az alakot formálja, hanem a lelki békéhez is segít eljutni.

A jóga manapság a legnépszerűbb, ám mi a pilatest és a callanetics-t is bátran ajánljuk.

Az említett mozgásformákról gyűjtöttünk össze néhány hasznos információt, hogy könnyebb legyen a választás.

pilates

Callanetics

Ha nem élvezed az edzőtermi mozgást, kísérletezz a Callanetics-szel! Bárki alkalmazhatja ezt a módszert, aki elejét akarja venni a csontritkulásnak, megbirkózna az elhízottsággal, valamint orvosolná a hátfájást, illetve az ízületek túlzott igénybevételét.

A Callanetics megdolgozza a tested, és javítja a tartásod is, így a természet által felállított korlátok között alakíthatod a testfelépítésed.

Callan Pinckney és Lotte Berk fejéből pattant ki a mozgásforma ötlete, ami könnyed mozdulatokat tartalmaz, amelyek nem fejtenek ki erős nyomást vagy feszítést az ízületekre.

A Callanetics a legmélyebben húzódó izmok edzését is biztosítja, nyújtja, és ellazítja azokat.

A precíz pozíciók, az apró mozdulatok és a sok ismétlés aktiválja az izomsejteket, miközben nyúlnak is az izmok, flexibilisebbé is válnak.

callanetics

A Callanetics-szel megtanulsz figyelni a testedre, az elméd, a lelked és az érzelmeid hű társaként elfogadni.

A Pilates és a Callanetics által elérhető eredmények hasonlóak, viszont ha a Callaneticset rendszeresen űzöd, egy idő után akár két számmal kisebb ruhát ölthetsz fel, anélkül, hogy egy árva kilót is leadnál, hiszen a test egész felépítése változik meg.

Minden gyakorlat harmóniában van a test anatómiájával. A mozdulatok különböző izomcsoportokat munkálnak meg, de az éppen nem dolgozó testrészek pihennek.

Szó szerint tetőtől talpig átmozgat, egyik porcikád sem ússza meg!

A Callanetics óra alatt a pulzus 60-80 százalékkal emelkedik, így aerob mozgásként is tekinthetünk rá, és ha az óra főbb szakaszait hatékonyan állítják össze, tehát ha a mozdulatok helyesen követik egymást, a pulzusod jóval tovább is magasabb szinten marad.

callanetics

Pilates

Bárki kipróbálhatja a Pilatest, aki a mozgás terén szeretne valami újdonságot, vagy ha csak az aktivitási szintjét szeretné emelni.

A Pilates-szel visszaállítható a természetes egyensúly, mivel egyszerre fókuszál az elmére és a testre.

A technikát Joseph Hubertus Pilates fejlesztette ki, aki ötvözte a legfontosabb keleti és nyugati hagyományokat, tulajdonképpen "összekeveri" a testet és a szellemet, egységként tekint rájuk, amelyek teljes harmóniában működnek együtt.

A keleti megközelítés a nyugalmat hangsúlyozza, míg a nyugati a mozgást emeli ki, ám a Pilates mind a kettőt egyszerre hozza el. A test erősebbé, ügyesebbé válik, az izmok pedig megnyúlnak.

A fizikai és a mentális erő, csakúgy, mint a kitartás, fokozódik, így ez a mozgásforma mindazoknak ideális, akik stresszes életet élnek.

A Pilatesszel enyhíthetsz a hátfájáson, javíthatsz az izmok rugalmasságán, és még mozgékonyabb leszel.

A gyakorlatok elősegítik a belső szervek optimális működését, stimulálják a vérkeringést, oxigénnel töltik meg a véráramlatot, hatásukra endorfin szabadul fel, amelyeknek köszönhetően jól érzed magad a bőrödben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.