Kárt tehetnek az anyajegyek és a szeplők?

Vigyázni kell a természetes szépségre!

Anyajegyek, szeplők, májfoltok és egyéb pigmentált elváltozások már az újszülötteken is láthatók. A kor előrehaladtával ezek száma egyre nőhet, de magad is előidézhetsz olyan változásokat, melyek kárt tehetnek bőröd természetes szépségében!

2010.09.20 12:00ma.hu

Az esztétikai szempontokon kívül mi teheti indokolttá, hogy a bőrgyógyászok plasztikai sebészhez küldjék pácienseiket?

Ha a pigmentált anyajegyek - nevusok - állandó irritációnak kitett helyen találhatók, ajánlott eltávolítani őket, a mindennapos érintkezések hatására ugyanis a jóindulatú nevusok is rosszindulatúvá válhatnak.

Emellett azokat a betegeket irányítják hozzánk a bőrgyógyászok, akik aktív sejtekből álló anyajegyekkel rendelkeznek.

A bőrgyógyászati vizsgálat során egy dermatoscope nevű készülékkel mérik fel, hogy szaporodnak-e az anyajegyet alkotó, illetve az azt körülvevő sejtek. Természetesen az, hogy a sejtek aktívak, nem jelenti azt, hogy a nevus rosszindulatúvá vált, a beavatkozás mégis ajánlott ebben az esetben.

Az operáció az onkológiai protokollnak megfelelően zajlik, vagyis nemcsak az anyajegyet távolítjuk el, hanem a körülötte elhelyezkedő ép sejtekből is kimetszünk egy darabot, amit a szakemberek biztonsági zónának neveznek.

Ezzel a módszerrel minimálisra csökkenthető az anyajegy kiújulásának kockázata.

Mekkora az esély arra, hogy az irritációnak kitett nevus rosszindulatúvá válik?

A vizsgálati eredmények sajnos eléggé ijesztőek: tapasztalataink szerint az irritációnak kitett anyajegyek 80-90%-a rosszindulatúvá válik.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy időben felismerjék az aktívvá vált nevusokat. Ha valaki változást észlel a testén található anyajegyek méretében, színében, ajánlott bőrgyógyász szakember segítségét kérni.

A plasztikai sebészet feladatkörébe tartozik a keloiddal gyógyuló sebek orvosolása is.

A keloid egyfajta jóindulatú tumor, olyan abnormális sejtszaporulat, mely műtét utáni hegek vagy egyéb sérülések gyógyulása során keletkezik. Kezelése rendkívül bonyolult, a napjainkban rendelkezésre álló módszerekkel még nem gyógyíthatók 100%-ban, de elfogadható eredményeket érhetünk el a beavatkozással.

Mivel tumorról van szó, tudni kell, hogy több fázisban fejlődik ki. A sérülést vagy az operációt követő egy évben növekszik, majd megáll a sejtek szaporodása. Ebben az időszakban megvan az esély arra, hogy a keloid beavatkozás nélkül visszafejlődik.

Az esetek többségében azonban állapota stagnál, és eltüntetéséhez orvosi segítségre van szükség.

Milyen eljárásokat alkalmaznak napjainkban a keloidok eltüntetéséhez?

Eltüntetésük komplex kezelést igényel. A plasztikai műtét alatt injekció formájában szteroid tartalmú készítményeket juttatunk az érintett területre, mivel ezek a gyógyszerek megakadályozzák a tumort alkotó sejtek szaporodását, csökkentve ezzel a keloid újabb kifejlődésének esélyét.

Az operációt követő második napon terápiás dózisú röntgensugarat küldünk a műtött területre. Ez a mennyiség természetesen nem ártalmas a szervezetre, célja, hogy elpusztítsa az eltávolított tumor helyén szaporodásnak induló sejteket.

Ezt követően, kompressziós lapokat helyezünk a sebre, melyek nyomást gyakorolva az operált területre, megakadályozzák a tumor újrafejlődését. Egyes szakemberek véleménye szerint, ezek a szilikonból készült lapocskák oxigénhiányos állapotot idéznek elő a problémás területen, ezzel is csökkentve egy újabb keloid kialakulásának veszélyét.

Milyen okok idézhetik elő az anyajegy sejtjeinek szaporodását?

A helyi irritáció mellett az anyajegyek növekedését okozhatja az úgynevezett thermikus irritáció, például az erős napfény.

Ezenkívül kémiai hatásokra is szaporodásnak indulhatnak a pigmentált sejtek, ezt a típusú irritációt legtöbb esetben kozmetikumok használata, illetve vegyszerrel való érintkezés idézheti elő.

Mennyire sikeresek az operációk?

Tökéletes gyógyulás még a legkorszerűbb módszerek alkalmazásával sem érhető el, a tumor sajnos a plasztikai műtétet követően ismét kialakulhat, de az is előfordulhat, hogy a korábbinál nagyobb méretű keloid fejlődik ki a páciens testén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.