Fontos a rendszeres ellenőrzés

Mit kell tudnunk az anyajegyekről!

A legtöbbünknek vannak anyajegyeink, melyeket a bőr, különböző rétegeiben felhalmozódó pigment képző sejtek alkotnak. A közönséges anyajegyek leginkább fiatal korban jelennek meg, számuk változó lehet.

2010.09.07 12:00webbeteg.hu/ szinapszis.hu/ ma.hu

A serdülőkor és a terhesség alatt, amikor a hormonális változások jelentősek, az anyajegyek mennyisége és kiterjedése nagymértékben változhat.

Anyajegyek kialakulásában nagyon nagy szerepe van még az UV sugárzásnak, minél több ilyen sugárzás éri a bőrt, annál valószínűbb az anyajegyek megjelenése.

Méretük változó lehet, a leggyakoribbak néhány milliméter átmérőjűek, színük sötét, fekete, kávébarna, barna. Alakjuk általában szabályos és jól határolt.

Az érzékenyebb bőrűek és azok, akiknek több anyajegyük van, általában tudják, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve és betartják azt a szabályt is, hogy évente legalább kétszer érdemes ellátogatni a szakorvosi rendelőbe, ahol pár perces vizsgálat után megnyugodva távozhatunk és hasznos tanácsokat kapunk a rendszeres önvizsgálattal kapcsolatban is.

Egyes hormonális eltérések is anyajegyek fokozott megjelenésére, a bőrszín sötétebbé válására hajlamosítanak.

Az atípusos anyajegyek megjelenése öröklődik. Azon családokban, ahol már előfordult a jelenség, nagyobb a megbetegedés valószínűsége. A melanoma malignum eseteinek több mint fele, előzetesen meglévő anyajegyekből indul ki.

Ez alapján elmondhatjuk, hogy előfordulása gyakoribb olyan személyeken, akiknek testén nagyszámú anyajegy található.

Milyen veszélyekkel kell számolnunk?

Szörnyű tény, hogy az egyik legagresszívabb daganatos betegség összefüggésben van az anyajegyeinkkel.

A bőrrák (melanoma malignum) az esetek 90%-ban meglévő anyajegyekből indul ki és sajnos rövid idő alatt áttétet képezhet más szervekkel.

Az egyik fő kiváltó ok a sokat emlegetett UV sugárzás, melynek nyáron fokozottan ki vagyunk téve. Ezért nagyon fontos a rendszeres orvosi- és önellenőrzés.

Mit nevezünk anyajegynek?

Az egészséges anyajegyek egészségügyi problémát nem jelentenek, legfeljebb kozmetikai szempontok miatt, vagy sérülésveszély esetén lehet indokolt az eltávolításuk.

Tévhit, hogy az a régi tézis, hogy az anyajegyek eltávolítása a későbbiekben egészségügyi problémát okozhatnak orvosilag igazoltan nem igaz. Indokolt esetben lézeres úton, illetve műtétileg el lehet távolítani az anyajegyet, de fontos hozzátenni, hogy kisebb-nagyobb heg marad a helyükön. Ilyenkor egy szövettani vizsgálat sem árt.

Egy ilyen beavatkozás előtt mindenképpen konzultálni kell a bőrgyógyász szakorvossal, házilag senki ne próbálkozzon!

A legfontosabb, hogy folyamatosan szemmel tartsuk az anyajegyeinket! A hirtelen méretváltozás, az alak szabálytalanná válása, a szín megváltozása, az elmosódó határvonal, a gyulladásos tünetek, a vérzés mind-mind utalhat a melanoma kialakulására

A hegek és más szépészeti kérdések

Az anyajegy eltávolítása utáni feladat a bőrhiány zárása, azaz a sebszélek összeillesztése. Ez helytől, nagyságtól, iránytól, a bőr tulajdonságaitól függőn rendkívül változatos lehet.

Egyszerű esetben a metszést követőn a sebszéleket össze lehet varrni. Ám ilyen esetekben sem mindegy a metszés iránya, mivel a bőrnek vannak úgynevezett erővonalai, melyek mentén ejtett sebek vékony heggel gyógyulnak; az ettől eltérő irányú hegek pedig sokszor kiszélesednek, feltűnőek maradnak.

A később végrehajtott hegkorrekciós beavatkozások egy része a nem megfelelő irányú hegek miatt történik. Bonyolultabb esetekben a seb környezetéből kell különböző módokon bőrt elforgatni, elcsúsztatni a bőrhiány zárása céljából.

Az is előfordulhat ilyenkor, hogy a test egyéb helyéről válik szükségessé bőr átültetése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.