Az anyajegy szűrés fontosságáról

2010-re minden 50. ember bőrrákos lesz élete során valamikor

A Magyar Dermatológiai Társulat Onkodermatológiai Szekciója 2009. május 11.-én országszerte ingyenes anyajegy tanácsadást szervez.

2009.05.11 14:27orvostkeresek.hu

A programban több intézmény is részt vesz, így az ország számos pontján lesz lehetőség ingyenes anyajegy-szűrés elvégeztetésére.

Mi a melanoma?
A melanoma a bőr festéksejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. A betegség előfordulása sajnos évről-évre rohamosan növekszik: a szakemberek óvatos becslése szerint 2010-re már minden 50. ember bőrrákos lesz élete során valamikor. -hívja fel a figyelmet dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus.

A melanoma terjedéséhez a környezeti tényezőkön túl nagy mértékben hozzájárul a rendszeres szolárium használat, épp úgy, mint a nem megfelelő fényvédelem. A betegség sajnos egyre fiatalabb korban jelentkezik, kialakulása már gyermekkorban is előfordulhat.

Figyelmeztető jelek
A betegség kialakulásának szempontjából különösen veszélyeztetettek a világos bőrűek, testszerte sok anyajeggyel rendelkezők, illetve azok, akiknél a családban már korábban előfordult melanoma. A megelőzés érdekében, különösen a rizikócsoportba tartozók számára fontos a rendszeres, havonként elvégzett otthoni önvizsgálat. Ilyenkor fontos minden apróbb változást feljegyeznünk, különös tekintettel az alábbiakra: - egy korábbi anyajegy színe, formája, mérete, felszíne megváltozik. -megváltozik a határa (széle), terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen. -a korábbi anyajegy mellett új anyajegy jelentkezik. -anyajegy alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.

A felsorolt elváltozások észlelésekor mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz, aki a vizsgálat során egy speciális nagyító (dermatoszkóp) segítségével megvizsgálja az anyajegyek szerkezetét, s kiszűri azokat, amelyek veszélyforrást jelentenek, illetve azzá válhatnak. A problémás anyajegyeket sebészeti beavatkozás során távolítják el, majd minden esetben szövettani vizsgálatra küldik, ahol megállapítható, hogy jó, vagy rosszindulatú elváltozást távolítottak el, ez meghatározza a további teendőket.

Anyajegy szűrés tavasszal-ősszel
A tavaszi-nyári időszakban bőrünket fokozottan érik a káros fénysugarak. A tavaszi időpont különösen alkalmas arra, hogy még az intenzívebb fényhatások előtt felismerjük a kóros elváltozásokat, így ezeket eltávolítva megelőzzük, hogy a fokozott napsugárzás az esetleges rosszindulatú folyamatokat felgyorsítsa. Az anyajegyek tervezett eltávolítása kora tavasszal és ősszel javasolható, mert ekkor kedvezőbbek a környezeti körülmények a sebgyógyuláshoz.

Megelőzés
A melanoma megelőzésének első és legfontosabb eszköze a rendszeres, évenként elvégzett szűrővizsgálat. Ajánlott a szolárium használat kerülése, nyáron 11 és 15 óra között a napozás mellőzése, lenge, de hosszú öltözet, kalap vagy kendő viselése, UV-szűrős napszemüveg használata, illetve megfelelő, UV B és UV A szűrő fényvédőkrémek alkalmazása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.