Anyajegy szűrés

Az idejében felismert elváltozás gyógyítható

A nyári időszakban bőrünk fokozottan ki van téve az UV-sugarak káros hatásainak. A szabadság, a pihenés minden percét szeretnénk kihasználni, így sok esetben nem fordítunk kellő figyelmet bőrünk védelmére és a 11-15 óra közötti kritikus órákat is a strandon, napozással töltjük.

2008.10.21 13:17orvostkeresek.hu

Az óvatosság hiánya azonban akár a bőr daganatos megbetegedéséhez is vezethet. Az őszi időszakban különösen ajánlott szűrést végeztetnünk, az idejében felismert elváltozás ugyanis nagy eséllyel gyógyítható. A melanoma a bőr festéksejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat.

A betegség előfordulása évről évre növekszik, egyes becslések szerint 2010-re minden 50. ember bőrrákos lesz élete valamelyik szakaszában, a betegség előfordulása ugyanis nem korhoz kötött. Kialakulására hajlamosít a világos bőr és haj, a testszerte jelentkező nagyszámú, illetve nagy méretű anyajegy, illetve a betegség családon belüli előfordulása. Az évente elvégzett bőrgyógyászati szűrés mellett elengedhetetlen a rendszeres, havonként végzett önvizsgálat.

A bőrfelszínen, vagy egyes anyajegyeknél észlelt bármilyen elváltozás esetén forduljunk orvoshoz-tanácsolja dr. Csitos Ágnes, bőrgyógyász. Figyelmeztető jel az anyajegy színében, alakjában, szélein észlelt bármilyen változás. A melanoma csak az esetek 1/3-ban alakul ki korábbi anyajegyből, 2/3-ban ép bőrön jelentkezik. A szűrés alkalmával a bőrgyógyász egy speciális nagyító segítségével átvizsgálja a bőr felületét, így kiszűri azokat az elváltozásokat, amelyek veszélyforrást jelentenek, vagy azzá válhatnak.

Ha a tumor még nem terjedt át a környezetében lévő nyirokcsomókra, akkor a beteg gyógyulási esélyei a diagnózis felállítását követően még mindig csaknem 100%-osak. Ezzel szemben a távoli szerveket megtámadó tumor esetén az 5 éves túlélési arány jelentősen romlik. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az idejében felismert betegség csaknem 100 százalékosan gyógyítható-hívja fel figyelmünket szakértőnk.

A korai stádiumban elvégzett anyajegy eltávolítás sok esetben önmagában teljes gyógyuláshoz vezet. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.