Kevesebb tabu, kevesebb elfojtás

Maszturbáció, biszexualitás, orális és anális szex - Negyven évvel a szexuális forradalom után

Női emancipáció, a fogamzásgátlás általánossá válása, az élvezet joga, a hagyományos párkapcsolatok szétrobbanása, a homoszexualitás elismerése, a pornográfia banalizációja: mindezek a "szexuális forradalom", 1968 egyik vívmányának következményei.

2009.02.06 07:00MTI

Ez olvasható a Franciaországban most megjelent 600 oldalas könyv, a Vizsgálat a franciaországi szexualitásról, amelyhez több mint 12, 18 és 69 év közötti férfival és nővel készített hosszú telefoninterjúkat 2005 szeptembere és 2006 márciusa között a francia nemzeti AIDS-kutató intézet. A tanulmány, amelyből az 1968-ban a diákok mellé álló Le Nouvel Observateur című hetilap közölt részleteket, így a franciák legintimebb szférájába is betekintést nyerhetett. 

A lap felteszi a kérdést a "szexuális forradalom" kapcsán: vajon a "szokások alól való felszabadulás-e" 1968 legfőbb öröksége? Mindazonáltal a számok beszédesek. A felmérés szerint például fokozatosan csökkent azoknak a nőknek a száma, akiknek életükben csak egyetlen partnerük volt: 1970-ben még 68 százalékot tettek ki, 1992-ben már csak 43 százalékot, míg 2006-ban 34 százalékot. (A férfiak között ez az arány 18, 21 és 16 százalék volt).
 
Negyven évvel ezelőtt a nők kétharmada hozzáment ahhoz, aki elvette szüzességüket, ma már csak minden tizedik cselekszik ekképp, akárcsak a férfiak. A közvélemény-kutatás kapcsán azt is hihetnék az olvasók, hogy a férfiak előbb elfáradnak. Míg a 30 és 49 év közötti nők partnerkapcsolatainak száma egyre csak növekszik - az 1970-es 1,9-ből 1992-re 4 lett, napjainkban pedig már 5,1 - addig a férfiaknál a 12 körüli átlag megmaradt az elmúlt 40 évben. 

Ugyancsak a férfiak kisebb aktivitására utal, hogy a 18 és 35 év közöttiek között 6,2 százalékuk "absztinens" szexuális téren, míg a nőknek csak 3,5 százaléka választja az önmegtartóztatást. A tanulmány arra is rávilágít, hogy manapság a fiatalok szexuális viselkedése, értékrendszere nemigen különbözik a szülők, az idősebbek felfogásától, ellentétben az 1970-es állapottal. 

Az egyetlen figyelemre méltó különbség a homoszexualitás megítélése: a fiatalok jobban elfogadják a melegeket, mint a felnőttek. A könyv tanulsága szerint a nők szexuális gyakorlata egyre inkább közelít a férfiakéhoz, nincs már a fiatalok és az idősebbek között akkora szakadék, ellenben az egyes emberek szexuális élete átlagosan tovább tart, mint korábban. 

A kötetből egyúttal az is kiderül, hogy manapság szívesebben beszélnek olyan tapasztalatokról, amelyekről korábban mélyen hallgattak, mint például a maszturbáció, a biszexualitás, az orális és anális szex. Kevesebb tabu, kevesebb elfojtás. Kevesebb a szorongás is? - teszi fel a kérdést a Le Nouvel Observateur. De rögtön válaszol is: az egy másik történet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.