Kábítószer-ellenes Világnap

Stagnál a magyarok drogfogyasztási kedve

"Gondolj az egészségre, ne a kábítószerekre" mottóval idén is megrendezik a nemzetközi kábítószer-ellenes világnapot.

2010.06.24 18:30medipress.hu

Több magyar város is programot hirdet a kábítószer-probléma megfelelő kezelésének érdekében. Június 26-a - az ENSZ döntése alapján a Kábítószer-ellenes Világnap.

Ugyanezen a napon, 1987-ben az ENSZ kábítószerekkel történő visszaélés és az illegális kereskedelem elleni konferenciáján deklarálták, hogy a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében a nemzetek összefogására, a kereslet- és kínálatcsökkentés egyensúlyára épülő beavatkozásokra van szükség.

Így az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala, vagyis az UNODC minden évre megfogalmazza a világnap szlogenjét, illetve területi irodáin keresztül szerte a világon emberek millióit mozgósítja a nap megtartására. Idén a „Gondolj az egészségre, ne a kábítószerekre” üzenet lesz a június 26-i Kábítószer-ellenes Világnappal induló kampány mottója.

Célja, hogy információt nyújtson különösen a fiataloknak a kábítószer-fogyasztás egészségre káros hatásairól. Felhívja továbbá a fiatalok figyelmét az egészségmegóvás nélkülözhetetlenségére.

Magyarországon, a világnap kapcsán több vidéki nagyvárosban a helyi szintű koordinációért felelős Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok szerveznek konferenciákat, fórumbeszélgetéseket, családi programokat, vetélkedőket, sportprogramokat és figyelemfelhívó eseményeket.

„Bár önmagukban a tömegkommunikációs kampányok kevésbé hatékony módszerek a pszichoaktív szerhasználat visszaszorításában, a különböző nagyvárosokban szervezett programok az elmúlt évek statisztikái alapján a helyi közösségek aktív bevonása szempontjából eredményesnek mutatkoztak” – mondta Dr. Hontvári Ilona, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyi Ágazati Államtitkárságának sajtóreferense a Medipress kérdésére.

Hozzátette, hogy a világnapon szervezett programok elsődleges célja, hogy a kábítószer-probléma megfelelő kezelésének társadalmi tudatosságát elősegítsék.

„A világnap továbbá lehetőség arra, hogy a drogfogyasztás témájával kapcsolatos információk minél több emberhez eljussanak, a fiatalok számára pedig pozitív alternatívákat mutassanak fel” – fűzte hozzá a sajtóreferens. Magyarországon a kábítószer - probléma jelentős társadalmi és közegészségügyi kérdés.

Ugyanis a felnőtt lakosság, azaz a 18 és 64 éves kor közöttiek 9,3 százaléka fogyasztott már életében valamilyen tiltott szert – derül ki a magyarországi felnőtt lakosság drogérintettségi 2007-es felmérésből.

A fiatalok körében ezek az arányok azonban még magasabbak: az ESPAD 2007-es felmérése ugyanis jól tükrözi, hogy a vizsgálatban megkérdezett 8. és 10. évfolyamos diákok 15,9 százaléka fogyasztott már életében kábítószert.

Mindezek ellenére azonban megállapítható, hogy a múlt évtizedben, pontosan 1995 és 1999 között tapasztalt ugrásszerű növekedés a kábítószerek fogyasztásában lassulni látszik.

„Magyarországot jelenleg az egyéb európai országokhoz hasonló stagnáló pozíció jellemzi, azaz a fogyasztás történelmileg továbbra is magas szinten van, de nem növekszik drámai mértékben” – magyarázta Dr. Hontvári Ilona.

„Legnagyobb veszélynek azonban a fiatalok vannak kitéve: a 18 és 34 év közötti magyar lakosság körében a leggyakoribb ugyanis a drog, főként a kanabisz és származékainak fogyasztása”
– folytatta.

„Mindezek testi és lelki károsító hatásai komoly problémát okoznak a családi, - baráti – és munka-kapcsolatokban. Valamint számolni kell az egyes droghasználati formák fertőzési kockázataival is. Nem utolsó sorban pedig súlyos bűnügyi következménnyel is járhat a rendszeres kábítószer fogyasztás”.

A június 26-i programok helyszínei: Mosonmagyaróvár, Békéscsaba, Székesfehérvár, Debrecen, Szombathely, Nyíregyháza, Győr, Kaposvár, Tiszavasvári, Budapest VII. kerület, Szekszárd és Érd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.