Stohl a drogokról papol

"Főúr, egy szippantást a jóból, dupla whiskyvel és némi nyugtatóval"

Meglehetősen bizarr kampányfilm került fel a világhálóra, amelyben a nemrégiben balesetet okozott Stohl András adja hangját egy drogfüggő animációs figurának.

2010.06.21 12:29ma.hu

A filmet középiskolásoknak készítették, de nem egyértelmű az üzenete: elméletileg a drogdílereket segít felismerni és a drogfogyasztás veszélyeire figyelmeztet, de sokak szerint inkább azt sugallja, hogy a drogfogyasztás megfelelő mértéktartással nem annyira veszélyes. „Vigyázz a drogokkal, ne szedd őket kétpofára – hidd el, a több nem biztos, hogy jobb.”

Próbáljuk ki mind!” „Most igyatok és gyújtsatok rá, ez itt Normál City, a drogvilág legnépszerűbb helye.” Ilyen és ehhez hasonló mondatok hangzanak el abban az ötperces animációs filmben, amelyet középiskolások számára készítettek, hogy felvilágosítsák őket a drogozás veszélyeiről. Pontosabban a drogok hatásairól, mert a film inkább tárgyilagos, mintsem elrettentő. A tényszerűséggel abból a szempontból valóban nincs gond, hogy szinte minden ismertebb party- és keménydrogot megemlítenk a kisfilmben, azok várható hatásaival együtt.

Abba se lehet belekötni, hogy nem figyelmeztet bizonyos veszélyekre: „steril tű és semmi közös lökés” a heroinnál, „csak egy kis víz és pihi kell neki” a diszkódrogként elhíresült extasynál, „nyald le a csillagokat, a legtöbb tabletta nem garanciális, de ez tiszta LSD” – majdhogynem biztatásnak értelmezhető. Persze mindezeket Geronimo, a drogdíler véreb mondja a két naiv macskának, Fasírtnak és Tejfölnek, ők azonban szemmel láthatóan nem tiltakoznak, inkább mindent szeretnének kipróbálni.

Ismerem az utat, nem kell ide ez a véreb” – hallatszik Stohl hangja, amikor Geronimo felajánlja, hogy végigkalauzolja a két macskát a drogvilágban. Persze szó esik nemcsak azokról a szerekről, amelyeket hagyományosan a tiltás miatt emlegetünk drogként, a kutya a film elején arra biztatja Fasírtot és Tejfölt, hogy igyanak és gyújtsanak rá, „ez itt Normál City, a drogvilág legnépszerűbb helye”.

Az alkohol és a cigaretta ugyanis ugyanúgy függőséget okoz és rombolja a testet és szellemet, mint néhány könnyű drog, a különbség csak annyi, hogy ezek legálisak, ráadásul igen jelentős állami hasznot hoznak. Mi akkor az igazi baj a filmmel? Az egyik gond, hogy nem jut kellő hangsúly a hosszú távú veszélyekre, szóba kerül persze a paranoia, a kiszáradás veszélye, vagy az AIDS, de a lebeszélés helyett inkább a bemutatásra kerül a fókusz.

Ami viszont igazán morbiddá teszi a történetet, hogy mindehhez az a Stohl András adja a drogfüggő macska hangját, aki május 8-án hajnalban Fót közelében a rendőrségi jelentések szerint erős alkoholos befolyásoltság alatt és egyes hírek szerint talán bedrogozva okozott súlyos autóbalesetet.

Igaz, a kampányfilm készítésekor a rendező még nem tudhatta, hogy a színészről kiderül, drogproblémákkal küzd, de a tinédzserek közt így teljesen hitelét vesztette a film, sőt, esetleg épp az ellenkezőjét sugallhatja, mint ami az eredeti szándék volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.