Sejtben az élet!

A köldökzsinórvér-transzplantáció működőképes megoldás leukémiában

A felnőtt leukémiás páciensek ugyanúgy épülnek fel a köldökzsinórvérből származó őssejtek átültetése után, mint akkor, ha jól egyező donortól kaptak csontvelőt - közölték kedden amerikai kutatók.

2010.06.16 16:23MTI

A szakemberek szerint ez azt jelenti, hogy a köldökzsinórvér felhasználása jól működő megoldás akkor, ha a leukémiás páciensnek sürgősen lenne szüksége csontvelő-átültetésre, hogy helyettesítsék a kemo- vagy sugárterápia által elpusztított sejteket, ám nem találnak alkalmas donort.
 
Mint Mary Eapen, a Lancet Oncology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány vezetője elmondta, a köldökzsinórvérből származó őssejtek beültetése akkor is működött, ha nem volt teljes az egyezés.
 
A kutató hozzátette, hogy a leukémiás páciensek közül a fehérek mintegy felének találnak csak alkalmas csontvelődonort az Egyesült Államokban, a feketék és az ázsiai származásúak esélyei pedig még ennél is kisebbek. A wisconsini kutatók szerte a világon működő, 216 transzplantációs központ adatait elemezték. 

A vizsgálatba bevont 16 év fölötti, akut leukémiában szenvedő beteg közül 165 páciens kapott köldökzsinórvért, 888 nem rokontól származó őssejtet, 472 pedig nem rokontól származó csontvelőt. A kutatók megállapítása szerint két év elteltével mindegyik betegcsoportban azonos volt a túlélés és a gyógyulás aránya.
 
A transzplantációhoz felhasznált köldökvér többsége olyan vérbankokból származott, melyekbe a szülők adományozták újszülöttjük köldökzsinórvérét. A kutatók reményei szerint eredményeik a jövőben növelik az adományozási hajlandóságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.