Értékes információk az őssejtkutatás számára

Öngyógyító gént fedeztek fel egy laposféregben

Ha százfelé darabolunk egy laposférget, minden cafatból új állat fejlődik ki. Hogy mi teszi képessé erre a férgeket, máig tisztázatlan.

2010.04.05 12:32MTI

Német kutatók most felfedeztek bennük egy gént, amely kulcsszerepet játszhat a folyamatban, ráadásul rokon változata az emberben is előfordul. A Smed-SmB gén értékes lehet az őssejtkutatás számára - remélik a münsteri Max Planck Molekuláris Orvoslási Intézet kutatói. Luca Gentile és Hans Schöler csapata a Development című szaklapban számolt be eredményeiről.

A férgek (Schmidtea mediterranea) sejtjeiben a kutatók célzottan megállították a Smed-SmB által kódolt fehérje termelését. Röviddel ezután teljesen csődöt mondott a férgek regenerációs képessége. Az átalakulásra képes sejtek, a neoblasztok abbahagyták az osztódást. Ezen kívül elvesztették azon képességüket is, hogy az amputáció helyén a regeneráció kiindulópontjaként működő sejtcsomókat képezzenek.

A sértetlen állatok is elpusztultak a kezelést követő kettő-négy héten belül, mivel elhasználódott sejtjeiket nem voltak képesek újakkal pótolni. A szövetpótlás számos mechanizmusáról máig még csak sejtése sincs a tudósoknak. A Smed-SmB révén azonban végre több betekintést nyerhetnek a regeneráció "fekete dobozába" - magyarázta Gentile a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint.

A kutatók remélik, hogy a laposféreg-kísérletekből a jövőben az ember számára is hasznos ismeretekhez juthatnak. Azt még nehéz megjósolni, mennyi ennek az esélye. Egyvalami azonban bizonyos: a férgek sejtjeiben aktív gének mintegy háromnegyede hasonlít az emberéire.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.