Belső védelemmel vértezi fel az immunrendszert

Őssejtterápiával a HIV ellen?

Egy újfajta őssejtterápia, amely belső védelemmel vértezi fel az immunrendszert a HIV ellen, fontos stratégiát jelenthet a betegség legyőzésében.

2010.04.13 08:18medipress.hu

Ben Berkhout, az Amszterdami Egyetem professzora szerint ez az új megközelítés drámaian javíthatja azon HIV-fertőzöttek életminőségét és életkilátásait, akiknél az antivirális szerek már nem hatékonyak. Mivel még nem áll rendelkezésre hatékony védőoltás, a HIV ellen létező egyetlen hatásos terápia az antiretrovirális gyógyszerek naponkénti adása.

A betegek azonban gyakran nem működnek együtt, a vírus pedig gyakran mutálódik, ezért nehezen kezelhető gyógyszerrezisztens vírustörzsek alakulhatnak ki. Berkhout és munkatársai egy olyan új génterápia kifejlesztésén dolgoznak, amely már egyetlen alkalom után is hosszútávú hatásokkal jár. A kezelés során antivirális DNS-t juttatnak be a páciens immunsejtjeibe, amellyel felvértezik azokat a vírusfertőzés ellen. „Ez a terápia alternatívát kínál azoknak a HIV-fertőzötteknek, akiket már nem lehet a szokásos antivirális szerekkel kezelni” – mondta a professzor. Az eljárás során őssejteket vonnak ki a betegek csontvelőjéből és tisztítás után laboratóriumban juttatják belsejükbe az antivirális DNS-t. Ezután a sejteket visszainjekciózzák a szervezetbe. A bejuttatott DNS a HIV betegséget okozó génjei RNS-átiratainak tükörképe, a virális interferenciának nevezett jelenség segítségével a DNS képes gátolni a vírus ezen génjeinek kifejeződését. Az antivirális DNS őssejtekbe juttatása nagyrészt helyreállíthatná a páciensek immunrendszerét.

„Az őssejtek olyan folyamatosan osztódó mintasejtek, amelyekből az összes többi immunsejt származik. Ha megváltoztatjuk az őssejteket, az antivirális DNS benne lesz minden belőlük származó immunsejtben” – magyarázta Berkhout. A kutatók azt remélik, hogy a klinikai vizsgálatok három éven belül megkezdődhetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.