Óvatosan a bicajjal

Veszélyes a hegyi kerékpározás

A nagy sebesség és az extrém terepviszonyok miatt egyre gyakoribbak a gerincsérüléssel járó kerékpárbalesetek, minden hatodik esetben olyan súlyosak a sérülések, hogy azok akár teljes bénuláshoz is vezethetnek - derül ki egy kanadai tanulmányból.

2010.06.07 19:03MTI

A Brit-kolumbiai Egyetem kutatója, Marcel Dvorak szerint ezek ellen a sérülések ellen a bukósisak és a teknőspáncélszerű védőruhák sem biztosítanak védelmet.

Számos korábbi tanulmány foglalkozott már a hegyi kerékpározásból (mountain biking) eredő sérülésekkel és a különböző sportágakban bekövetkező gerincsérülésekkel, azonban még egyetlen tudományos értekezés sem foglalkozott a kerékpározással összefüggő gerincsérülésekkel.

Dvorak és kollégái 1995 és 2007 között 102 férfi és 5 nő kerékpárbalesetét követte nyomon. Ennek alapján kiderült, hogy a sérültek átlagos életkora 33 év, két kivételtől eltérően mindegyikük szabadidős tevékenységként ült biciklire - olvasható a The American Journal of Sports Medicine című szakmai folyóiratban.

A kerékpárosok mindössze 4 százalékát alkotják a gerincsérülteknek, azonban az biciklisbalesetek kétharmadánál műtéti beavatkozásra volt szükség.

A sérülések 40 százaléka érintette a gerincvelőt, és ezekben az esetekben a sérülések több mint 40 százaléka teljes bénuláshoz vezetett. A csukló- és arccsonttörések gyakoriak a kerékpárosok között, a gerincsérüléseknek viszont sokkal súlyosabbak és hosszútávú következményei vannak - magyarázta a kutató.

A gerincsérülések jelentős részében a kerékpárosok a kormányon keresztül buknak előre, vagy nagyobb magasságból esnek a földre. Mindkét esetben olyan erős ütés éri a koponyát, ami a nyakra és a gerincre is kiható sérülést okoz.

Talán meglepő, de a tudósok nem találtak összefüggést a kerékpáros sérüléseinek súlyossága és a bukósisak viselése között. "A sisak viselése hasznos a fejsérülések elkerülésében, de egyáltalán nem segíti a nyak védelmét" - tette hozzá Dvorak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.