Éljen a vonalas telefon!

A sok mobilozástól nő a fülzúgás veszélye

A tartós mobilhasználat döntően növeli a fülzúgás kialakulásának kockázatát - állítják tanulmányukban osztrák tudósok. Az eredmény őket is meglepte, de van javaslatuk: headset, vagy (ha muszáj): vonalas telefon.

2008.03.02 09:18MTI

"Meg vagyunk lepődve, de eredményeink azt mutatják, hogy az éveken át tartó intenzív mobilhasználat megduplázza a fülzúgás kialakulásának lehetőségét" - mondta Michael Kuni, a Bécsi Egyetem környezeti hatások intézetének kutatásvezetője az osztrák köztévében.

A tudós szerint egyértelmű összefüggés áll fenn a fülzúgás okozta bántalmak valamint a mobilbeszélgetések száma és időtartama között. Kuni tanácsa szerint körültekintőbben kell kezelni a maroktelefont, és gyakrabban kellene használni a kihangosítót és a headsetet. Ha pedig a fülünkhöz tartjuk a telefont, ajánlatosabb a vonalas készülékeket használni.

A mobilszolgáltatók visszafogottan reagáltak a fülzúgás és a mobilhasználat közötti lehetséges összefüggés hírére. "Egy tanulmány még nem perdöntő, további vizsgálatokat kell végezni" - mondta Alexander Maier, a Forum Mobilkommunikation ügyvezetője az ORF-nek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.