A nemi baj makacs a körülmetéletlen férfiaknál

A körülmetélés könnyíti a HPV-ből való kigyógyulást

Ha humán papillomavírussal fertőződnek a körülmetéletlen férfiak, sajnos nehezebben szabadulnak meg tőle, mint körülmetélt társaik.

2010.05.31 13:50medipress.hu

Mivel a HPV genitális szemölcsöket és bizonyos rákos betegségeket is okozhat, a kutatók szerint az eredmények segíthetnek megmagyarázni azt, hogy a körülmetéletlen férfiaknak miért nagyobb az esélyük a rákra. Szerepet játszhat továbbá abban is, hogy a partnereiknél milyen gyakran alakul ki fertőzés.

A tanulmányunk megmutatja, hogy a körülmetélés nyilvánvaló védő hatása a HPV fertőzésre nem csökkenti ugyan az új megbetegedések számát, de segít a gyógyulásban.” – írta munkatársaival együtt Dr. Brenda Y. Hernandez a honolului Rákkutató Központból.

Tisztázatlan azonban, hogy ez mitől lehet, és hogy a körülmetélés valóban jó módszer e a HPV-vel kapcsolatos betegségek terjedésének megállításában. Néhány HPV-törzs méhnyakrákot okoz a nőknél, és védőoltással védekeznek ellenük. Más törzseket a férfiak péniszrákjával hozzák összefüggésbe.

Bizonyíték van rá, hogy a körülmetélés csökkenti a péniszrák kialakulásának és a HPV-vel való fertőződés kockázatát, ugyanúgy, mint a HIV-fertőzését is, a népesség bizonyos körében. Mivel a körülmetéletlen férfiak partnereinél nagyobb a méhnyakrák kockázata, lehetséges, hogy a körülmetélés befolyásolja a vírus terjedését is, jegyezték meg Hernandezék.

A kutatók korábban azt találták, hogy a körülmetélt férfiak kisebb eséllyel szenvedtek HPV-fertőzésben egy bizonyos időpontban.

Hogy készült a tanulmány?

Hogy meghatározzák, a körülmetélés valóban befolyásolja-e a HPV-fertőződés kockázatát és azt, hogy milyen gyorsan ürül ki a kórokozó a szervezetből, a kutatók 357 férfit követtek nyomon átlagosan 14 hónapon keresztül. Kéthavonta végeztek rajtuk HPV-szűrést. A csoportból 290 férfi volt körülmetélve.

A tanulmány során a kutatók 536 különböző HPV-fertőzést azonosítottak be, a kockázat nem tért el a körülmetéletlen és körülmetélt férfiak esetében. A kutatók azonban azt találták, hogy a hímvessző makkjának HPV-fertőzése 154 napig tartott átlagosan a körülmetéletlenek között. A körülmetélt férfiak esetében a fertőzés átlagosan mindössze 91 napig tartott. A hosszabb időtartam jelentkezett mind a rákkal összefüggő, mind az ahhoz nem kapcsolódó HPV-törzsek esetén.

A pénisz rákos megbetegedése leggyakrabban a mirigyekben alakul ki, mutatott rá Hernandez csoportja. „Klinikai jelentőséggel” bír az a tény, hogy a rákkal összefüggő kórokozókkal való fertőzés tovább megmarad a körülmetéletlen férfiaknál. Hozzátették: „Lehetséges, hogy a körülmetéletlen férfiak körében hatékonyabb a partner megfertőzése, mert a betegség náluk tovább tart.”

A kutatók azért hozzátették: „még nem mutatták ki, hogy a körülmetélés hatékony módszer lenne a HPV-vírus kiírtásának előmozdítására.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.