Méhnyakrák ellen oltás csak fiataloknak

HPV-vakcina: csak a fiatal lányoknál hatásos?

A HPV fertőzésről hazánkban is sokat hallhattunk az elmúlt 1-2 évben. A vírus nemcsak azért került a figyelem középpontjába, mert ez az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség.

2008.11.19 12:30webbeteg.hu

Hanem azért is, mert az elmúlt egy évben hazánkban is elérhetővé vált a vírus néhány altípusa ellen védő, és így a méhnyakrákot megelőző védőoltás.

Kétféle védőoltás érhető el hazánkban – egyelőre mindkettő térítés ellenében. Egyik a vírus 2, a másik pedig a vírus 4 altípusa ellen véd. Ezek azok a kórokozó alfajok, amelyek leggyakrabban vezetnek méhnyakrákhoz, illetve a nemi szervek szemölcsös megbetegedéséhez. Cikkünk a hirdetés után folytatódik 

Hazánkban egyelőre két korcsoportnak javasolják az oltást: elsődlegesen 9-15 éves lányoknak, ami ellentmondásos lehet, ha arra gondolunk, hogy szexuális úton terjedő betegségről van szó, és ebben a korosztályban ez a kockázat még alacsonynak mondható. A fiatal korosztály kiemelésének oka az, hogy a kutatások során úgy találták, hogy a vakcina akkor a leghatásosabb, ha azt nemi életet még nem élő, így a vírus egyetlen fajtájával sem fertőzött nők kapják meg. 

A másodlagosan javasolt korcsoport a 16-26 éves nők korosztálya. A két hazánkban elérhető oltás nincs is törzskönyvezve egyéb korcsoportokra, de egy amerikai szaklap írása szerint mindkét gyártó cég (a GSK és a MSD) lépéseket tett annak érdekében, hogy a 26 évesnél idősebb hölgyek számára is elérhető legyen az egyébként igen költséges oltás. Ha a folyamatban lévő vizsgálatok hitelt érdemlően bizonyítják, hogy az oltások az idősebb nők esetében is hatékonyak és hasznosak a rákos betegség megelőzésében, kiterjedhet az alkalmazók köré és ez még egy lépéssel közelebb vihet a méhnyakrák előfordulási gyakoriságának csökkentéséhez. 

Fontos azonban megjegyezni, hogy a vakcinák egyike sem nyújt 100 százalékos védelmet sem a szemölcsös, sem a daganatos megbetegedés ellen. Ennek oka, hogy az a 4 vírus típus, amelyek ellen a védőoltást kifejlesztették „csak” a méhnyakrákos esetek 70 százalékáért felel, de van számos további HPV-altípus, ami bár kisebb gyakorisággal és valószínűséggel, de szintén előidézheti a fent említett megbetegedéseket. Ezért a rendszeres, évenkénti méhnyakrák-szűrés továbbra sem nélkülözhető a beoltott nők körében sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.