Újabb agyament ötlet, vagy példátlan siker?

Lila paradicsommal a rák kialakulása ellen

Angol tudósok genetikailag módosított lila paradicsomot tenyésztettek ki, amely korábban sötét színű bogyós gyümölcsökben található tápanyagokat tartalmaz, melyekkel megelőzhető a rák kialakulása egerekben.

2008.10.30 10:54medipress.hu

A daganatokra hajlamos, ilyen zöldséggel etetett egerek szignifikánsan hosszabb ideig éltek, mint amelyeket hagyományos táppal etettek, és amelyek nem kaptak normál paradicsomot sem - jelentették be Cathie Martin és munkatársai az angol John Innes Központból. A vizsgálat során az anthocyaninokra fókuszáltak, az olyan bogyós gyümölcsökben, mint a szederben és a feketeribizliben található antioxidánsokra, amelyek bizonyítottan csökkentik a rák, a szívbetegségek és egyes idegrendszeri kórképek kockázatát.

Az oroszlánszáj virág („tátika”, Antirrhinum majus) színezését elősegítő gének használatával a kutatók felfedezték, hogyan vehetik rá a paradicsomokat az anthocyaninok termelésére – lilává változtatva a paradicsomokat. A genetikailag daganatok kifejlődésére módosított egerek átlagosan 182 napig éltek, ha lila paradicsommal etették őket, a normális étrendű egerek 142 napjához képest. „Nagyon biztató a tény, hogy az étrend változtatásával, vagy az étrend bizonyos összetevői segítségével javíthatunk az állatok - és remélhetőleg az ember – egészségén.”- közölte Martin.

A felfedezések alátámasztják azt a feltevést, miszerint szignifikánsan javíthatunk egészségünkön a napi étrend egyszerű változtatásával. „Túl korai azt állítani, hogy az anthocyaninok az étrenden keresztül segíthetnek a rák kockázatának csökkentésében.”- közölte Dr. Lara Bennett, az angliai Rákkutató Központ tudományos információs felelőse. A kutatók figyelmeztetnek, hogy az emberi tesztelés még messze van, és a következő lépés annak megvizsgálása lesz, hogy az antioxidánsok valóban hatással vannak a tumorokra, az egészség javítására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.