Mennyi esély van a nyelőcsődaganat kialakulására?

Már rákmegelőző állapotban felismerhető a nyelőcsődaganat

Amerikai kutatók olyan biomarkereket azonosítottak, amelyek segítségével észlelhetők azok a mikroszkopikus változások, amelyek a rákot megelőző állapotot jelezhetnek a nyelőcsőben.

2008.11.05 12:43medipress.hu

A biomarkerek segíthetnek azonosítani a nyelőcsőrák által veszélyeztetett pácienseket. A részletes kutatási anyag a 'Clinical Cancer Research' című szaklap hétfői számában olvasható. A Barett-nyelőcső (BE) az alsó nyelőcső esetében az egyik leggyakrabban előforduló rákmegelőző állapot. A BE jelenléte növelheti a nyelőcsői adenokarcinóma (EAC), az egyik leggyakoribb nyelőcsődaganat kialakulásának esélyeit.

A Barrett-nyelőcső progressziója során általában alacsony veszélyeztetettségű diszplázia (abnormális sejtszaporulat, de még nem rák), vagy magas veszélyeztetettségű diszplázia (HGD) alakul ki. A magas veszélyeztetettségi fokú betegek általában felénél alakul ki a nyelőcsői adenokarcinóma. Jelenleg a nyelőcsői biopszia jelenti az egyetlen vizsgálati formát a nyelőcsői diszpláziás betegeknél.

Az orvosoknak azonban igen nehéz a dolga, sokszor ugyanis nem könnyű eldönteni, hogy az adott beteg az alacsony vagy a magas veszélyeztetettségi tartományba tartozik. A legmodernebb molekuláris technológiákat alkalmazva a kutatóknak azonban nemrég sikerült olyan potenciális biomarkereket felfedezniük, amelyek segítségével könnyen eldönthető lenne, hogy egy páciensnek mennyi esélye van a nyelőcsődaganat kialakulására.

"A Barrett-nyelőcső következtében kialakuló diszplázia súlyosságát azonosító biomarkerek felfedezése hatalmas jelentőséggel bírna a sebészeti patológusok és a gasztroenterológusok számára" - nyilatkozta Dr. Murray Resnick, a Rhode Island Kórház orvosa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.