Alacsonyabb BMI magasabb nyelőcsőrák-kockázat

Összefüggés a testtömeg-index és a laphámsejtes nyelőcsőrák között

Kínában (a nyugati felmérésekhez hasonlóan) fordított összefüggést találtak a BMI (testtömeg-index) és a laphámsejtes nyelőcsőrák kialakulási kockázata között, viszont sikerült összefüggést felállítani a BMI és a nyelőcső mirigysejtes rákja között.

2008.05.12 09:01medipress.hu

A 10 évig tartó vizsgálatban az Oxford Egyetem munkatársai és kínai kutatók Pekingben Dr. Zheng Ming Chen vezetésével 220 ezer, 40 és 79 év közötti férfit vontak be vizsgálatukba, melynek során egészségi állapotukat követték nyomon. A vizsgált időszak alatt 1082-en hunytak el nyelőcsőrákban. A férfiak átlagos testtömeg indexe 21,7 volt.

A szakemberek azt találták, hogy az alacsonyabb BMI magasabb nyelőcsőrák-kockázattal jár. Ez az összefüggés akkor is fennállt, ha a dohányzást is figyelembe vették. A kutatók eredményei szerint a BMI értékének 5 egységnyi emelkedése 25 százalékkal csökkentette a daganat kialakulási valószínűségét. Ázsiában eredendően magasabb a laphámsejtes rák előfordulási aránya, míg a nyugati világban a mirigysejtes rák a gyakoribb.

Az utóbbi időben ezek a gyakoriságok közelíteni kezdtek egymáshoz Kínában. Dr. Chen és munkatársai úgy vélik, a jelenség oka az ázsai konyha elnyugatiasodása, mely elhízáshoz, azaz magasabb BMI értékhez vezet, és így –a nyugati világhoz hasonlóan- gyakoribb lesz a mirigysejtes nyelőcsőrák előfordulása.

Dr. Chen és munkatársai tanulmányukban arra hívják fel a figyelmet, hogy a mirigysejtes nyelőcsőrák megnövekedett gyakorisága és a magasabb BMI kiegyenlítik a laphámsejtes nyelőcsőrák megelőzése céljából a tápláltság javítására tett törekvéseket.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.