Mitől ébred fel az emberben a halálvágy?

Öngyilkosság: Lassú csúszás a teljes reménytelenségbe

Magyarországon fokozatos, de lassú csökkenés figyelhető meg az öngyilkosok számát illetően. Mégis kiemelten veszélyeztetettek még a magyar állampolgárok. Mi lehet ennek az oka?

2010.04.27 13:19Sárosdi Ádám - ma.hu

Az öngyilkosság, bár orvosi szakszavunk van rá, nem betegség, hanem egy olyan folyamat, aminek a végén az egyén megpróbál végezni önmagával. A suicidium, avagy életünk saját kezű elvétele csakis a legritkább esetekben születik hirtelen elhatározásból. Leggyakrabban az egyén előtte egy borzasztó utazáson vesz részt, amely során meglátogatja lelke legsötétebb bugyrait.

Előfordulhat, hogy az öngyilkosságnak nem lesz semmilyen előjele: legalábbis ha a környezet egyáltalán észlel is ilyesmit, akkor sem fog egyből öngyilkosságtól tartani, főleg ha előtte derűs, befutott embernek tűnt az ismerős, rokon. A legtöbb esetben azonban igen komoly elváltozások történnek annál a személynél, akiben felébred a halálvágy.

Az öngyilkosságot tervező emberek között igen gyakori, hogy depressziós tünetek jelentkeznek. Korábban úgy tartották, ez az állapot főként gyermekkori negatív élmények által jöhet létre, amikor feltámadnak a rossz emlékek, és a gyermekkori válságok.

Mára azonban sokkal árnyaltabb képe van az orvostudománynak a depresszió biológiai és szellemi kiváltó okairól. Tudjuk, hogy ugyan okozói lehetnek fel nem dolgozott traumák, kudarcélmények, súlyos stresszhelyzetek, azonban még fontosabb alapot adnak hozzá génjeink: bizonyos biológiai adottságok, illetve az örökletes tényezők.

Egy dolgot viszont le kell szögezni: ettől függetlenül nem létezik biológiai immunitás a depresszió ellen. Viszont gyógymód igen.

Már biológiailag is kezelhető a depresszió. Bár ez csupán a testi eredetű okokat szünteti meg, a szellemieket nem. Fontos szerepet játszik ebben a szerotonin nevű anyag felfedezése, amelynek termelődése tavasszal indul meg a szervezetben a napsütés és a gyümölcsök fogyasztásának hatására, és aminek a kimerülése okozza a télen gyakorta jelentkező depressziós tüneteket.

Az, hogy mennyi található belőle a szervezetünkben, nagyban befolyásolja általános közérzetünket, illetve, hogy érzelmeink milyen szélsőségek között ingadoznak.

A mintegy hat hónapos kezelés során fokozatosan növelik tabletták segítségével a depressziós szerotonin-szintjét, hogy kiegyensúlyozottabbá váljon az egyén, és így tisztább képet kapjon önmagáról – ez akár megoldást is jelenthet az öngyilkossági hajlamok teljes visszaszorításához.

Ugyanis az ilyen hajlamok jelentkezése során a beteg lépésről lépésre rombolja le a saját én-képét. A depresszió egy görbe tükör, amin át gyakran nem is önmagát látja, hanem mindazt, amitől fél: hogy teljesen el fog magányosodni, hogy senkinek nincs rá szüksége. A depresszió eltúlozza a testiséget is: az illető például hájasabbak látja magát, mint ami valójában. Nem fog hinni környezetének sem, akik esetleg előnyös tulajdonságait próbálják cserébe hangsúlyozni. Ez az állandó vádaskodás önmaga ellen viszont csak egyre inkább belehajszolja abba a tévhitbe, hogy a legjobb, amit tehet, az öngyilkosság.

Ugyan ilyen lépcsőfokokat jár majd be akkor, amikor fokozatosan megszünteti a kapcsolatát addigi barátaival és ismerőseivel. Ez az érzelmi leválás előkészíti a teljes reménytelenség és a senkihez nem tartozás érzését. Az utolsó lépéseket pedig az öngyilkossághoz szükséges kellékek megvásárlása jelenti.

Az öngyilkosság  általában egy lassú folyamat, amely múltbeli sérelmekkel, krízishelyzetekkel és a testi adottságokkal van kikövezve. Bárki elindulhat rajta egy sötétebb pillanatában, azonban jobb tudatosítani: mindenki számára van segítség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.