Zsuzsinak becézik a Mefedront

Porszívó-illatosító a legújabb partidrog kis hazánkban

Új partidrog "hódít" Magyarországon. Eddig a Gina nevezetű GHB származék volt a legnépszerűbb, most azonban a Zsuzsi nevezetű Mephedron (Mefedron) gyilkolja a meggondolatlan fiatalok idegsejtjeit. A betiltásra egyelőre esély sincs, mivel nincs fent a "droglistán".

2010.02.16 12:18ma.hu

Az eredetileg virágok növekedésének serkentésére és porszívó-zsák illatosításra tervezett szer hamar kinőtte határait: a nem rendeltetésszerű használat "kellemesebb" hatásaira is hamar rájöttek a bódulni vágyók. Persze a fekete leves csak ezután következik: akár szívhalál is bekövetkezhet egy-egy túladagolt bulizós este után. A készítmény kis adagban kellemes bódultságot okoz, azonban túladagolva ingerlékennyé, nyugtalanná és erőszakossá teszi a használót. Volt már rá példa, hogy valaki öncsonkításra vetemedett az előjövő hallucinációk miatt.

A mefedron népszerű lett, mert egyrészről olcsó és ami a legszomorúbb: bárhol hozzáférhető. Kertészetekben is készséggel szolgálnak ki, de már Interneten is kapható a partidrog. Mivel nem szerepel a droglistán, bárki szabadon tarthat magánál ilyen szert, senki nem vonja majd felelősségre. Akkor van gubanc, ha ezzel másokat is megkínálunk- pénzért. A kellemes illatú szer bevétele után jöhet az orrvérzés, hallucinációk, depresszív állapot. Felgyorsul a szívműködés, és szívhalálhoz is vezethet a kíváncsiság.

A szert Kínában gyártják, és onnan kerül elosztásra. Akik kereskednek ezzel, azok egy grammért 10 fontot fizetnek, ez nagyságrendileg 3000 forintnak felel meg; azonban nem átallanak háromszor annyit kérni érte a piacon. A mefedron azért is veszélyes, mert konkrétan nem ismertek a hatásai: nem végeztek állatkísérleteket, nem tudni, hogy milyen egyéb káros mellékhatásokkal járhat. Azt viszont senki sem vitatja, hogy ebbe a szerbe, mint a hasonló "jótéteményű" szerekbe, igenis bele lehet halni.

Az Európai Unió több tagállamában már fekete listára tették a mefedront. Eszerint tilos forgalmazni, vásárolni, birtokolni és fogyasztani ezt a partidrogot. Hogy Magyarországon mikor jön el ennek az ideje, nehéz megmondani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.