Esélyt ad az agyi eredetű bénulásoknál is

A botox nemcsak az arcfeltöltésben jeleskedik!

Gyerekek és tizenévesek agyi eredetű bénulása esetén a botolinum toxin injekció hatásos lehet az izommerevség oldásában, mely megnehezíti a mozgást - olvasható az Amerikai Neurológiai Akadémia és a Gyermekneurológiai Társaság ajánlásában.

2010.01.29 15:12medipress.hu

Az ajánlás, melynek alapját egy átfogó tanulmány képezi, szintén említést tesz arról, hogy a botulinum toxin A (ismertebb nevén Botox) ugyan biztonságos szer, azonban magában hordoz némi kockázatot. „A szer izommerevségre kifejtett hatását az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) egymástól független, agyi eredetű bénulásos eseten vizsgálta” – írja Dr. Mauricio R. Delgado, A Texasi Délnyugati Orvosi Központ munkatársa, az ajánlás vezető szerzője.

Az irányelv szintén említést tesz a diazepam rövidtávú kedvező hatásáról, habár itt vannak kedvezőtlen mellékhatások. A tiazidin szintén hatásos, azonban használata esetén számolni kell a májtoxicitás jelentkezésével. Delgado és munkatársai más szerekről is említést tesznek, azonban egyik gyógyszer hatása sem meggyőző, ezért további, az izommerevség oldását célzó gyógyszerkutatásokat sürgetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.