A blokkolás megbénítja az izmokat

A botox átszivároghat a bőrből az agyba?

A The Journal of Neuroscience szaklap legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint, kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a plasztikai sebészetben népszerű, ránctalanítóként alkalmazott botulinum toxin - ismertebb nevén a botox - elvándorolhat a szervezetben a központi idegrendszerbe, miután azt a bőrbe befecskendezték.

2008.04.09 09:25medipress.hu

Az olasz kutatók által felfedezett eredmények újabb aggodalmakat ébresztettek azzal kapcsolatban, hogy hogyan működik, és milyen nem várt következményei lehetnek a toxinnak. A botox lényegében az idegsejtek közötti kommunikációt képes blokkolni, olyan módon, hogy elpusztítja a SNAP-25 névre hallgató proteint. 

A blokkolás eredményeképpen, megbénítja az izmokat, melyeket az idegsejtek irányítanak. Az orvosok hasznát vehetik e bénító tulajdonsága miatt az olyan betegségek kezelésénél, mint pl. a kancsalság. A plasztikai sebészek kis adagokban használják a botoxot, hogy az arcizmokat megbénítva, az arcon található ráncokat kevésbé láthatóvá tegyék. Olasz kutatók a botox egy másik lehetséges hasznát, az epilepszia gyógyítását vizsgálták.
 
A kísérlet során viszont az epilepsziás egér egyik agyféltekéjébe befecskendezett botox nyomait a másik agyféltekében is megtalálták. Ezután az egerek szemébe, pofazacskójába és agyába fecskendezték be az embereknél használt mennyiséget, majd nyomon követték, hogyan hat. 

Az eredmény: az A-típusú botolinum toxint, vagyis azt, amelyet a plasztikai sebészetben alkalmaznak, nemcsak azokban a sejtekben mutatták ki, ahová közvetlenül eljuttatták, hanem az idegpályákon keresztül teljesen más területekre - akár az agyba is - eljutott. "Ezt első alkalommal sikerült tudományos kísérlettel kimutatni" - kommentálta a hírt Christopher von Bartheld, a nevadai orvosi egyetem professzora, aki ennek ellenére nem tartja veszélyesnek a botoxot: "A botox több mint 25 éve van orvosi használatban, eddig, ha nem történt túladagolás, kevés komplikáció merült fel. Nem hiszem, hogy indokolt a félelem".
 
A kutató szerint a botox azon képessége, hogy terjed, akár előnyös is lehet, persze nem a plasztikai sebészetben, hanem például az epilepszia kezelésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.