Botox: szépség és a migrén gyógyszere

Egy kis tűszúrás és elmúlnak a migrénes görcsök

Egy új tanulmány szerint a migrén szörnyű kínjait meg lehet szüntetni a homlok hagyományos, botoxos feltöltésével.

2009.08.07 15:15medipress.hu

Csaknem egy évtizeden át tesztelték a kutatók azt a feltételezést, hogy a migrént a háromosztagú ideg irritációja okozza. Amikor a körülötte levő izmokat kikapcsolják, a fejfájás megszűnik, ezért van az, hogy néhány beteg megkönnyebbül a Botox-kezelés „fagyasztó” hatásától. A tanulmány szerint azonban, az izmok eltávolításával könnyen lehet tartós eredményt elérni.

"Majdnem minden negyedik háztartásban él egy migrénes ember. A nők 18 %-a szenved a kellemetlen rohamoktól. Sokan bármit megadnának azért, hogy megszűnjenek panaszaik. A tanulmányunkban megmutattuk, hogy a migrénes fejfájás sebészeti kezelése biztonságos, hatékony, a rövid beavatkozás pedig óriási hatást gyakorol az életminőségre, ráadásul at öregedés jeleit is eltünteti egyben.” – mondta az ASPS tagja, a tanulmány szerzője, Dr. Bahman Guyuron sebész.

Egy dupla vak, placeboval kontrollált klinikai kísérlet során a Case Western Reserve Egyetem, valamint a clevelandi Egyetemi Kórházak Központja kutatói beazonosították a három leggyakoribb kialakulási pontot, majd 75 beteget véletlenszerűen osztottak be a valóságos beavatkozások csoportjába (49 fő), illetve az álkezelések csoportjába (26 beteg).

Ezután a betegeknek kérdőíveket kellett kitölteniük, majd alávetették őket a kezelésnek, melynek során vagy valójában deaktiválták a migrént kiváltó részeket, vagy csak úgy tettek. A legtöbb beteg esetében ez a hagyományos ránckezelésnek felelt meg a homlkon. Egy év elteltével a valódi beavatkozáson átesett betegek 57 %-a arról számolt be, hogy teljesen megszűntek migrénes rohamaik, az álbeavatkozás csoportjából ez az arány csupán 4 % volt. Továbbá a valódi kezelés csoportjában 83 % figyelte meg a rohamok legalább 50 %-os csökkenését. Az álkezelést kapott betegek esetében 57 % volt azok aránya, akiknek állapota javult, ami akár a placebo hatásnak is betudható más dolgok mellett.

A kutatók azonban rámutattak, hogy a migrén javulásában és gyógyulásában mutatkozó eltérések a két csoport esetében jelentősek voltak. „Bár senki se gondolná, hogy a plasztikai sebészek migrént gyógyítanak, általában részt veszünk perifériás idegsebészetben és az idegi eredetű fájdalmak gyógyításában, így ez egy jelentős kiegészítése lehet a rekonstrukciós plasztikai sebészet területének. Ezek a beavatkozások azok, amelyek a leginkább elégedettséggel töltenek el, mert ezek a betegek azzal térnek vissza hozzám, hogy az életük megváltozott.” – mondta Guyuron.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.