Többet tesznek hétvégén a betegért

A gutaütés soha nem jön jókor, de ha jön jobban teszi, ha hétvégére időzít

A gutaütés soha nem jön jókor, de egy új tanulmány anyaga szerint akit hétvégén ér a stroke, hamarabb számíthat vérrög-oldó terápiára a kórházban, mint a hétköznapokon érkező betegek.

2010.01.15 12:15medipress.hu

A hétvégi előny annyit jelent, hogy a hétköznapokhoz viszonyítva gyorsabb ellátásban rézesülnek a stroke-os betegek, de a túlélési esélyeiket tekintve nincsen különbség köztük és a hétköznap rosszul lett páciensek között, hiszen maga az ellátás ugyanaz - áll a Dél-Karolinai Orvosi Egyetem munkatársainak legújabb tudományos munkájában, amely az Archives of Neurology szaklap januári számában látott napvilágot.

A Dr. Abby S. Kazley és kollégái által végzett felmérés célja az volt, megállapítsák, vajon van-e számottevő különbség a hétvégén, illetve hétköznap gutaütést kapott betegek ellátásában. A kutatást azért végezték, mert a stroke esetében rendkívüli fontosságú, hogy a beteg azonnal kórházba kerüljön, azaz, a kezelés nem várhat hétfőig, ha a tünetek éppen hétvégén jelentkeztek – ezért az amerikai kutatók érdemesnek tartották megvizsgálni, van-e különbség a munkanapok és a munkaszüneti napok ellátása között a stroke esetében.

A Reuters híradásában a kutatást vezető Dr. Kazley elmondta, felmérésük során megállapították, hogy szerencsére nem kell attól tartani, hogy hétvégén a gutaütéses betegek nem jutnak időben kezeléshez, sőt, úgy tűnik, a hétvégi időpontokban a kórházakban gyorsabban jutnak hozzá a megfelelő terápiás megoldásokhoz a betegek, mint hétköznapokon. Ennek egészen egyszerű, gyakorlati okai vannak. Noha hétvégén általában kisebb létszámú személyzettel működnek a kórházak, mégis a hétköznapok forgatagában a megfelelő felszerelés és orvosok nehezebben elérhetőek, mint a munkaszüneti napokon és hétvégéken, ezért a betegek gyorsabban jutnak a legmegfelelőbb kezekbe és kezeléshez. Ráadásul a hétvégi kisebb forgalom is kedvez a gyors kórházba jutásnak, ami a stroke esetében különösen fontos, hiszen az ajánlásoknak megfelelően 3 órán belül feltétlenül orvosi ellátást kell kapnia a gutaütést kapott betegnek.

Dr. Kazley és kollégái azoknak az 1998 és 2006 között a virginiai kórházakba stroke-kal felvett betegeknek az adatait vizsgálták, akiknél akut isémiás stroke-ot állapítottak meg. Az elemzés azt mutatta, hogy a a hétvégén a kórházakba érkező 20%-kal nagyobb eséllyel kaptak olyan vérrög-oldó készítményt, amely a felképülésüket elősegítette. A halálozási arány ugyanakkor majdnem teljesen ugyanolyan volt a hét munkanapjain és a hétvégén érkező betegek között. Ebből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a vérrög-oldó tPA készítmények beadása és annak elmaradása nem játszik olyan nagy szerepet a stroke-os betegek gyógyulásában. Sőt, véleményük szerint az adatok azt mutatják, hogy a tPA-t megkapó betegek nagyobb valószínűséggel vesztették életüket a kórházban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.