Módosított szójabab szívroham ellen

Csodaszer a sztearinsavval dúsított szójababolaj

Amerikai kutatók szerint fokozza az egyik fontos omega-3-zsírsav szintjét a szervezetben, ezáltal csökkentheti a szívroham rizikóját a génmódosított szójababból származó olaj.

2009.11.24 19:00medipress.hu
hirdetés

A Dél-Dakotai Egyetem Sanford Orvostudományi Karának kutatói sztearinsavban gazdag szójababot hoztak létre. A sztearinsavat a szervezet eikozapentaénsavvá (EPA), vagyis egy omega-3-zsírsavvá alakítja. Az már régóta ismert, hogy az eikozapentaénsav bevitele csökkenti a szívbetegségek kockázatát, ezért feltételezhető, hogy a speciális szójabab fogyasztásával hasonló hatás érhető el, magyarázta William Harris professzor, a kardiovaszkuláris kutatások vezetője.

A kutatók önként jelentkezőknek adtak a sztearinsavval dúsított szójababolajból, és kiderült, hogy az olaj fogyasztásának hatására az EPA vérszintje 18 százalékkal növekedett. Ez azt jelenti, hogy a sztearinsav eikozapentaénsavvá alakult át a szervezetben. Az olaj segítségével természetesen fokozható az omega-3-zsírsavak bevitele, hangsúlyozta Harris. A szójabab előnye a hallal szemben, hogy nem áll fenn a higany-, vagy a dioxinmérgezés veszélye.

Az eredményekről az Amerikai Kardiológus Társaság éves kongresszusán számoltak be a floridai Orlandóban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.