Nő a szívroham kockázata

A D-vitamin hiánya tönkreteszi a szívet

A D-vitamin hiánya növeli a szélütés, szívroham és a halálozás kockázatát - állapították meg amerikai kutatók követéses vizsgálatukban.

2009.11.16 15:11MTI

Az Intermountain Medical Center (Salt Lake City) kutatói 27.686 ötven évnél idősebb ember egészségi állapotát követték nyomon több mint egy éven át. A vizsgálat elején az egyébként egészséges tesztalanyok vérében megmérték a D-vitamin szintjét, és ez alapján három csoportba sorolták őket. Az első csoportba tartozók vitaminszintje normális volt (literenként 30 nanogramm fölötti), a második csoportban kissé alacsony (15 és 30 nanogramm közötti), a harmadik csoportba pedig a nagyon alacsony (15 nanogramm alatti) D-vitaminszintű emberek kerültek.

A követéses vizsgálat végén a kutatók megállapították, hogy a harmadik csoportba tartozók 77 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg, 45 százalékkal nagyobb volt náluk a koszorúér-betegségek kialakulásának kockázata és 78 százalékkal a szélütés veszélye az első, normál csoportba tartozókhoz képest.

A tanulmány részleteit az Amerikai Szívtársaságnak a floridai Orlandóban megrendezett konferenciáján ismertették hétfőn.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.