Hétszázhuszonöt mellkas-átvilágítás?

Nagy dózis sugárzás szívroham után

Hétszázhuszonöt mellkas-átvilágításnak felel meg az a sugárdózis, amelyet a szívrohamon átesett amerikai páciensek kapnak klinikai kivizsgálásuk során - jelentették be kutatók az Amerikai Szívtársaság orlandói tanácskozásán.

2009.11.17 16:13MTI

Egy klinikai kivizsgálásra felvett, szívrohamon átesett beteg átlagosan 14,5 millisievert nagyságú sugárdózist kap, amely harmada az atomerőművi dolgozók számára egy évben engedélyezett maximális sugárdózisnak. Egy átlagos amerikai évente 3 millisievert háttérsugárzást szenved el a talajból származó radonkibocsátás vagy repülőgépen való utazás miatt.

Az Amerikai Szívtársaság becslése szerint a pácienseket érő, orvosi vizsgálatokból származó éves sugárdózis 1980 és 2006 között hétszáz százalékkal megugrott a diagnosztikai eszközök elterjedésével. Prashant Kaul, a durhami (Észak-Carolina) Duke Egyetem kutatója 64 074 páciens adatait elemezte, akiket 2006 és 2009 júliusa között a vizsgált 49 egyetemi klinika valamelyikén kezeltek akut szívrohammal.

A betegeken átlagosan hétféle, ionizáló sugárzással járó tesztet végeztek el. Az ionizáló sugárzás áthatol a szöveteken, károsíthatja a sejteket és a DNS-t. A pácienseken elvégzett vizsgálatok közt mellkasröntgen (83 százalékuknál), katéteres eljárások, mint az angiográfia (77 százalékuknál) és CT-vizsgálatok (15 százalékuknál) szerepeltek leggyakrabban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.