Az idegsejtek nyúlványait védő burok megsérül

A kamaszkori elhízás növeli a szklerózis multiplex kockázatát

A gyerek- és felnőttkori testsúly nem, a kamaszkori elhízás azonban összefüggésbe hozható egy idegrendszert érintő gyulladásos betegség, a szklerózis multiplex kialakulásával.

2009.11.10 13:52MTI

A Neurology című szaklap legfrissebb számában megjelent tanulmányban 238 ezer nő negyven éven át tartó követéses vizsgálatát összegzik a bostoni Harvard Egyetem közegészségügyi karának kutatói. A felmérésben részt vevők közül 593 nőnél állapítottak meg szklerózis multiplexet, amelyet az okoz, hogy az idegsejtek nyúlványait védő burok megsérül, ezért az ingerületek továbbításába hiba csúszik. 

A gyulladásos autoimmun betegség következtében izomgyengeség, egyensúly- és látászavar léphet fel. A Kassandra Munger által vezetett kutatócsoport úgy találta, hogy a gyerekkori és a felnőttkori túlsúly, elhízás nem növelte a betegség előfordulásának kockázatát, azoknál azonban, akik 18 évesen elhízottak voltak, kétszer nagyobb valószínűséggel jelentkezett a későbbiekben szklerózis multiplex. 

Munger szerint elképzelhető, hogy a zsírszövet által termelt anyagok befolyásolják az immunrendszert, ám erre még nincs elegendő bizonyíték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.