Az MS a központi idegrendszer betegsége

Apai és anyai örökség is lehet a szklerózis multiplex

Az MS a központi idegrendszer betegsége. Az autoimmun, gyulladásos megbetegedés általában fiatal korban, 20-40 év között jelentkezik.

2008.08.24 12:45orvostkeresek.hu

Főbb tünetei közé tartozik a nagymértékű fáradékonyság, látási panaszok, a záróizmok gyengesége, beszédproblémák, végtaggyengeség, illetve bénulás.A szklerózis multiplex nem zárja ki a gyermekvállalást. A múlt évben megjelent vizsgálat szerint a férfiak nagyobb eséllyel örökítik a betegséget. A Neurology folyóiratban napjainkban közölt eredmények alapján azonban ennek esélye mindkét szülő esetében, vagyis nemtől függetlenül azonos.
 
A kutatást több, mint 3,000 család részvételével végezték el. A résztvevők száma 16-szorosa a korábban végzett vizsgálathoz képest, melyben azt állították, a férfiak kétszer nagyobb eséllyel adják tovább a betegséget. A családok mindegyikében valamelyik szülő - 2,236 esetben az anya, 852 esetben pedig az apa - szklerózis multiplex betegségben szenvedett. A 8,401 gyermek közül 798-nál jelentkeztek az MS tünetei. 

A vizsgálatok alapján a gyermekek közel egyenlő arányban örökölték a szülőktől a betegséget. 9,41 százalékban az apák, míg 9,76 százalékban az anyák örökítették. Az öröklődést nem befolyásolta, hogy a betegség átadása fiú, vagy lánygyermek részére történt-e. A szklerózis multiplex kialakulásának pontos okai máig tisztázatlanok. Annyi azonban bizonyos, hogy a betegség kockázata nő, ha valamely közeli hozzátartozónál, családon belül már korábban kialakult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.