Tények a majonézről

Tíz háziasszonyból kilenc szavaz a majonézre

A magyar háziasszonyok kedvelik, és gyakran használják a majonézt, bár az élelmiszer összetevőit, valamint a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás összefüggéseit még nem ismerik kellőképpen. Ez derül ki abból a nemzetközi felmérésből, amelyet nemrégiben hazánkban is elvégeztek.

2008.02.13 14:21ma.hu

Tavaly decemberben, a Tények a majonézről című nemzetközi majonéz kutatás részeként (Magyarország, Bosznia- Hercegovina, Horvátország, Szlovénia, Csehország, Szlovákia) több mint 300 magyar háziasszonyt kérdeztek meg a közvéleménykutatók a majonézzel, annak felhasználásával és az egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban. A felmérésből többek között az derült ki, hogy a megkérdezettek 90 százaléka használja konyhájában a majonézt.

A megkérdezett háziasszonyok a 25-60 év közötti korosztályból (45 százalékuk a 25-40, 55 százalékuk pedig a 41-60 korosztályból) került ki.

A szakemberek az alábbi három témakörben végezték kutatásukat: I. a majonéz és az egészséges táplálkozás összefüggése, II. a majonéz összetevőinek megítélése; III. a light majonéz eltérése a hagyományos majonéztől.

Mit tudunk a majonézről?

I. Majonéz és a kiegyensúlyozott táplálkozás összefüggése


A megkérdezett magyar nők 68%-a felelt igennel arra a kérdésre, hogy lehet-e a majonéz az kiegyensúlyozott táplálkozás része. A majonéz használók 72 százaléka, de még a majonézt nem használók 34%-a is egyet értett ezzel az állítással. Ezt támasztja alá az is, hogy a „majonéz nem tesz jót az egészségnek, és nincs kapcsolatban az egészséges táplálkozással” kijelentést nagy százalékban (63%) utasították el.

A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek majdnem a fele (42%) úgy gondolja, hogy diétázás közben sem kell lemondania a majonézről, ennél még többen, 55%-ban gondolják, hogy a majonéz nem tekinthető a feleslegesen elfogyasztott zsírok és energia forrásának. (A majonéz a megkérdezettek mindössze 20 százaléka szerint jelent feleslegesen elfogyasztott zsír- és energiaforrást.) Az egészséges táplálkozás témakörénél maradva a háziasszonyok 73%-a szerint, ha majonézt tesz valamihez, az attól még nem válik egészségtelenné. A majonéz használók csupán 9%-a gondolja ennek ellenkezőjét.

A majonézről - tojás összetevője miatt – sokáig gondoltuk úgy, hogy nyáron nem fogyasztható. Ez a felfogás megváltozni látszik, ugyanis a megkérdezett háziasszonyok több mint fele (53%) szerint a majonéz nyáron is ehető élelmiszer, bár a majonéz fogyasztók 20%-a még mindig nem ért egyet ezzel. Sokan nem értenek azonban egyet (41%) azzal az állítással, miszerint a majonéz fogyasztása szalmonella fertőzést okozhat.

II. Összetevők

Kevés olyan magyar háziasszony akad, aki ne tudná, hogy milyen alapanyagból áll a majonéz. A megkérdezettek 78%-ban állították, hogy tisztában vannak a majonéz összetevőivel, és 67% tudja, hogy a majonéz növényi zsiradékot (olajat) tartalmaz, a majonéz használók elenyésző része, mindössze 7% gondolja, hogy ez az állítás nem igaz, míg a majonézt nem fogyasztók 4%-ban vélik így.

„A majonéz nagy mennyiségben tartalmaz tojássárgáját, ezért egészségtelen” állítást 55%-ban cáfolták, csupán 16% értett vele egyet. A megkérdezettek 53%-a szerint a majonéz tradicionális recept szerint készül, az összetevők nem változtak az idők során. Ugyancsak 53% véli úgy, hogy a majonézben nincs túl sok cukor és zsír, ennél jóval kevesebb azoknak a száma (21%), akik szerint ez nem igaz.

III. A Light majonéz

A light majonézzel kapcsolatban a megkérdezett háziasszonyok 47%-a cáfolja, hogy e termék esetében csupán üzleti fogásról van szó, receptje nem különbözik a normál majonéz receptjétől, és hogy egészségtelen lenne. Ezt a véleményt erősíti az is, hogy az „ellentétben a hagyományos majonézzel, a light egészségtelen összetevőket tartalmaz” állításra 49%-ban feleltek nemmel. A majonéz használók csupán 16%-a, a majonézt nem fogyasztók 17%-a gondolja így.

ÖSSZEGZÉS: A nemrégiben lezajlott nemzetközi majonéz kutatás magyar adatai szerint: tíz megkérdezett háziasszonyból kilenc használja konyhájában a majonézt. Még a majonézt nem használók tábora is jelentős százalékban véli úgy, hogy a majonéz a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás része lehet, ami így is van, hiszen a szervezet számára fontos növényi zsiradékot tartalmaz.

A megkérdezettek fele szerint a majonéz nem a felesleges zsírok és energia forrása, a csökkentett zsírtartalmú light változat receptje különbözik a hagyományos majonézétől. A hat, kutatásba bevont ország háziasszonyai közül a magyar nők vélekednek a legpozitívabban a majonézről, bár a hagyományos majonézről, illetve a csökkentett energiatartalmú light majonézről szóló ismereteik még bővíthetők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.