Az XMRV-t is kimutatták a prosztatarákban

Vakcina készülhet prosztatarák ellen

Szakemberek szerint nemsokára kifejlesztésre kerülhet a prosztatarák elleni védőoltás.

2009.09.14 09:09medipress.hu

A Proceedings of the National Academy of Sciences beszámol arról, hogy prosztatarákban is kimutatták a leukémia kialakulásában szerepet játszó vírust, az XMRV-t. "A kórokozót főleg a nehezen kezelhető daganatokban mutattuk ki.” - mondja Dr. Ila R. Singh, az Utah-i Egyetem patológiaprofesszora.

A rosszindulatú rákos sejtek 27, míg a jóindulatú sejtek mindössze 6 százaléka tartalmazta a vírust. Az, hogy a vírus fehérjéit viszont csakis a rosszindulatúakban tudták kimutatni, arra utal, hogy az XMRV fertőzés és a daganatképződés kapcsolatban állnak egymással. A gammaretrovírusok családjában tartozó XMRV-ről egy másik kutatócsoport már kimutatta, hogy állatokban képes rákos megbetegedést okozni.

További vizsgálatokat fogunk végezni annak kiderítésére, hogy emberben is ok-okozati viszonyról van-e szó” – mondja Dr. Singh. A kutatók bizakodóak, hogy a vírusra alapozva diagnosztikai tesztet, vakcinát és terápiát fognak tudni kidolgozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.