A Prosztata Specifikus Antigént mérik

Szűrések a Prosztata Héten!

Tizenhárom megyeszékhely központi kórházaiban szerveznek szűrést az urológusok hétfőtől szombatig; a programsorozaton a Prosztata Specifikus Antigén (PSA) mérésé lesz a főszerep.

2009.09.12 08:50MTI

A tavalyi egy helyszínnel ellentétben Budapesten idén nyolc kórház urológiaosztályain várják a jelentkezőket: a Budai Irgalmasrendi Kórházban, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban és a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikán hétfőtől péntekig, a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Urológiai Osztályán, valamint a Péterfy Sándor utcai Kórházban hétfőtől csütörtökig, a Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórházban, az I., II. és XII. kerületi pácienseket a Szent János Kórház Urológiai-Sebészeti Osztályán pedig szombaton.

A többi között a Pécsi Egyetem Orvosi és Egészségtudományi Centrum Urológiai Klinika, a Debreceni Egyetem Orvosi és Egészségtudományi Centrum Urológiai Klinika és a győri Petz Aladár Megyei Kórház hétfőtől péntekig, a Zala megyei Zalalövő Egésszégház és az egri Markhot Ferenc Megyei Kórház hétfőn, a kaposvári Kaposi Mór Megyei Kórház szombaton várja az érdeklődőket. Akik szeretnének részt venni a Prosztata Hét keretében szervezett szűréseken, a pontos helyszínekről és időpontokról a www.prosztatanap.hu oldalon tájékozódhatnak.

A prosztatarákszűrés 20 százalékkal csökkenti a halálesetek számát
- állapította meg a világ legnagyobb, prosztatatrák-szűréssel foglalkozó tanulmánya (ERSPC). A Magyar Urológusok Társasága által ötödik alkalommal szervezett Prosztatanapokon a Prosztata Specifikus Antigén (PSA) mérésé lesz a főszerep. A PSA a vérben jelenlévő mennyiségéből az urológusok - az egyéb vizsgálatokkal összevetve - következtetni tudnak a dülmirigy rosszindulatú elváltozására.

Ha ezt a rákfajtát korai stádiumában diagnosztizálják, a legtöbb esetben teljes gyógyulás érhető el, ezt igazolja a 19 éven át 162 ezer, 55-69 közötti európai férfi bevonásával készült ERSPC is - olvasható a szervezők közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.