Hatékony és nagyon jól tolerálják a betegek

A D-vitamin hatékony ellenszere lehet a prosztataráknak

atékony lehet a D-vitamin a prosztatarák kezelésében egy Nagy-Britanniában lefolytatott kísérlet szerint.

2009.04.28 18:31MTI

A D-vitamin bizonyos mennyiségű napi adagja a betegek mintegy húsz százalékánál a felére csökkentette a prosztatarák mutatójának számító PSA-értéket (prosztataspecifikus antigén) - harangozta be a BBC (www.bbc.co.uk) a British Journal of Urology orvosi folyóiratban hamarosan olvasható tanulmány eredményét.

A londoni Imperial College professzora, Jonathan Waxman kísérletvezető elmondta, akkor kezdték el szélesebb körben tanulmányozni a vitamin hatását, amikor egy beteg javulást érzékelt, miután szedni kezdte a felesége által vásárolt vitamint. Huszonhat prosztatarákos férfiból öt reagált a naponta adagolt D2-vitaminra. Közülük kettőnél a PSA-érték a felénél kevesebbre csökkent, másik két betegnél 25-50 százalékkal csökkent az érték, egyiküknél pedig kevesebb mint 25 százalékkal.

Az egyik betegnél a hatás 36 hónapon keresztül érvényesült. Waxman professzor szerint a D-vitamin alapú terápia "hatékony", és nagyon jól tolerálják a betegek: nincsenek jelentős mellékhatásai, és jó kiegészítő kezelés lehet. Ezt valószínűleg az magyarázza, hogy a D-vitamin ellenáll az androgén hormonok receptorhatásainak.

Ezeket a receptorokat az androgén vagy más néven férfi nemi hormonok - ilyen a prosztatarák kialakulásában szerepet játszó tesztoszteron hormon - stimulálják. A Cardiffi Egyetem professzora, Malcolm Mason szerint "lelkesítőek" az eredmények, de még több próbára van szükség a hatékonyság ellenőrzésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.