Anatómiailag is hasonlít majd

Ember módjára mozgó robotot terveznek a kutatók

Öt európai ország kutatói az emberi anatómia alapján terveznek robotot. Az Eccerobot névre hallgató projekt az emberi csontok, izmok és inak kapcsolatán és működésén alapul. A műanyag csontok a biológiai formákat követik, ezeket az inakhoz hasonló ellenálló kötelek mozgatják, míg a rugalmas zsinórok az izmokat utánozzák.

2009.08.29 09:31medipress.hu

A kutatók elfogadják azt a tényt, hogy az emberi anatómia leutánzása nem jelent rövidebb utat a sikerhez, mivel az olyan egyszerű mozdulatok, mint például a kar felemelése is összetett mozgássort igényel a robot csontjaitól, izmaitól és inaitól, azonban meg vannak győződve arról, hogy ezek a problémák közelebb viszik őket egy olyan gép megalkotásához, amely méginkább emberi módon viselkedik a környezettel.

„Ezekből az ötletekből egy újfajta ’antropomimetikus’ robotot szeretnénk kifejleszteni, amely az emberekhez sokkal hasonlóbban reagál a körülötte lévő világra” – mondta el Owen Holland, az angliai Sussexi Egyetem kutatója, a projekt vezetője. A robotot az emberéhez hasonló mesterséges intelligenciával is szeretnék felruházni.

A projektben a Sussexi Egyetem tudósain kívül a Müncheni Műszaki Egyetem, a Zürichi Egyetem és a Belgrádi Egyetem kutatói, továbbá a francia The Robot Studio cég munkatársai vesznek részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.