Hogyan reagálnak az emberek a humanoid gépekre?

Megtanult kő-papír-ollózni egy robot

A Londoni Tudományos Múzeum látogatói az egyik legfejlettebb, emberi gesztusokat utánozni képes robottal kő-papír-ollózhatnak.

2009.02.18 09:20ictpress

A fejlesztők szándéka szerint minden korábbi mesterséges intelligenciát felülmúl majd az a közel két évig fejlesztett robot, amit a közelmúltban mutattak be a Londoni Tudományos Múzeumban. A jelenleg a látogatók üdvözlésére és kő-papír-olló játékra programozott robotot egy olyan vizsgálat részeként hozták létre, ami megpróbálja kideríteni, hogy hogyan reagálnak az emberek a humanoid gépekre.

A múzeum látogatói egy érzékelőkkel felszerelt kesztyűt viselnek, ami segíti a robotot annak eldöntésében, hogy éppen nyert - e, vagy veszített. A robot ezután képes az eredményeknek megfelelően viselkedni. "Olyan gépeket szeretnénk létrehozni a jövőben, amikkel az emberek ösztönösnek és természetesnek érzik az interakciót. A most bemutatott modell megépítése komoly kihívás volt, hiszen ahhoz, hogy egy robot utánozni tudjon emberi gesztusokat könnyűnek kifinomultnak és nagy tudásúnak kell lennie egyszerre. Ez az első alkalom, hogy kihoztuk a laboratóriumból és örülünk, hogy végre sok emberrel léphetett kapcsolatba." - nyilatkozta Dr Graham Whiteley a robotot fejlesztő cég, a Bristol Robotics Laboratory and Elumotion egyik vezetője a Telegraph-nak.

A kő - papír - ollózni is tudó robotba épített alkatrészek értéke több mint 200 ezer font a befektetett munka értékének megbecsülésére viszont nem vállalkozott a cég vezetője. A hozzá hasonló gépeket művégtagok fejlesztésénél lehet majd felhasználni és olyan veszélyes feladatok elvégzésére, mint amilyen a taposóaknák ártalmatlanítása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.