Piros karpereccel az eltévedés ellen

Régi-új találmány a szülők megnyugtatásáért

Aki már elvesztette kiskorú gyerekét az áruházban, az utcán, a pályaudvaron vagy a parkban - akármilyen rövid időre is -, tudja, mit él át ilyenkor a szülő.

2009.07.02 16:47MTI

Az ilyen kaland szinte kivédhetetlennek tűnik, egy francia szervezet azonban - mint arról csütörtökön a France 2 francia közszolgálati televíziója reggeli híradójában beszámolt - meglehetősen egyszerű módszerrel próbálja segíteni a családokat.

A szervezet neve - Bracelet Rouge, azaz piros karperec - azonos az általa kínált termékkel. Maga az ötlet nem forradalmian új, hiszen alkalmi rendezvényeken a világon sokfelé látják el a résztvevőket azonosító vagy belépésre jogosító karkötővel.

A francia kezdeményezők azonban szélesebb felhasználói körnek fejlesztették ki a maguk piros eszközét: 2-8 éves, tehát személyazonosságukat, címüket megmondani, megjegyezni nem minden esetben képes gyerekek számára javasolják a szülőknek.

A tévéadásban pszichológusok hívták fel a figyelmet arra, hogy a gyermeknek legalább olyan megrázkódtatást jelent, ha eltéved és nem tudja fellelni szüleit, mint az utóbbiaknak, azzal a különbséggel, hogy a kicsi rendszerint nem is tudja elmondani, mit érzett. A szülő jelenléte a biztonságot jelenti.

Ha egyszer csak eltűnik - mert a kiskorú így éli meg eltévedését -, különösen pedig ha érthetetlen távolléte hosszabb ideig tart, olyan rémület foghatja el a gyereket, amely akkor is sokáig tartó vagy akár életre traumát okozhat, ha végül ismét egymásra találnak. Azt érezheti ugyanis a kisgyerek, hogy szülei, rokonai elhagyták, vagy éppen meghaltak.

A Bracelet Rouge társaság szerint a mobiltelefonok korában különösen fontos segítséget jelenthet az interneten néhány euróért megrendelhető, méretre készülő, feltűnő piros karperec. Az elveszett gyerek közelében rendszerint vannak felnőttek, akik rögtön leolvashatják a segítséget kérő vagy csak tanácstalanul tévelygő kicsi adatait, nevét, telefonszámát és fel is hívhatják a hozzátartozót.

Egy piros karkötőt viselő magányos kisgyerekre már eleve felfigyelhetnek a felnőttek, ha a módszer ismertté válik. Emellett a kapcsolatteremtés eszközéül is szolgálhat és mindenképpen növeli mind a gyerek autonómiáját, mind a szülő

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.